Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi Wielka Niedziela, czyli najważniejszy poranek wiosny, który zgodnie z tradycją rozpoczynamy uroczystym śniadaniem. Jaja w przeróżnej postaci, aromatyczne wędliny, smakowite sałatki, apetyczny deser – podpowiadamy, czego nie powinno zabraknąć podczas wielkanocnego śniadania!

Wielkanocne śniadanie pełne smakołyków - zdjęciePrzysmaki z koszyczka…

Tradycyjne wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez smakołyków ze święconki. Zacznijmy od pieczywa – warto zadbać o to, aby na stole znalazły się różne jego rodzaje, np. chleb żytni, pszenne bagietki, bułeczki z ziarnami. Podstawą wielkanocnej kuchni są oczywiście jaja: ugotowane na twardo, faszerowane lub jako dodatek do sałatek. Trudno wyobrazić sobie jaja bez odpowiedniego dodatku – zaznacza Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Obok tradycyjnego majonezu, świetnym rozwiązaniem jest także sos tatarski – delikatny, z dodatkiem ogórków konserwowych, marynowanych pieczarek i subtelnej nuty musztardy smakuje wybornie – podkreśla. Świąteczny stół to także moc aromatycznych wędlin: szynek gotowanych, surowych i wędzonych, kilku rodzajów kiełbas i mięs podawanych na zimno. Do wędlin i mięs znakomicie pasuje sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy – ich delikatna konsystencja połączona z wyrazistą nutą czosnku świetnie podkreśli smak potraw. Natomiast zwolennicy ostrzejszej kuchni z pewnością docenią pikantny charakter sosu musztardowo-paprykowego – dodaje na koniec Urszula Giża.

… ale nie tylko!

Obok klasycznych przysmaków z koszyka, warto zastanowić się także nad kilkoma innymi, bardziej treściwymi potrawami. Zupa niekoniecznie musi towarzyszyć tylko i wyłącznie obiadowi. Sycący żurek na zakwasie rozgrzeje wszystkich domowników, a soczysta kiełbasa pieczona w piwie zachwyci głębokim, wyrazistym smakiem. Nie zapominajmy także o sałatkach – po głównych potrawach zgromadzeni goście z pewnością docenią oryginalną kompozycję lekkich warzyw. Absolutnym królem świątecznego śniadania może okazać się drobiowy pasztet – mocno doprawiony i polany sosem tatarskim będzie wyjątkowym dodatkiem do kanapek. Po wszystkich smakołykach czas na deser – krucha babka wielkanocna to pyszna tradycja, która nigdy się nie znudzi!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF