Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Składniki:

– 8 jajek

– 200 g sera żółtego

– 200 ml śmietany 36%

– 50 ml wody

– 150 gramów  gotowanej szynki

– 1 Fix Spaghetti Carbonara Knorr

– 1 łyżeczka margaryny

– 1 łyżka natki pietruszki

– 4 łyżki bułki tartej

– pieprz

– gałka muszkatołowa

Wielkanocne jajka zapiekane z szynkaSposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.
  2. Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz – wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.
  4. Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.
  5. Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.

Jajka w koszulce na szpinaku

Składniki:

– 2 jajka

– 200 g świeżego szpinaku

– 2 łyżki octu

– 2 łyżki margaryny

– 2 ząbki czosnku

– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr

Jajka w koszulce na szpinakuSposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, a następnie osusz szpinak.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść margarynę i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę.
  3. Dodaj szpinak oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, wszystko razem wymieszaj. Po chwili odstaw patelnię na bok.
  4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie dodaj ocet i mieszaj, aż powstanie „wir”, wtedy wrzuć jajko do wody. Gotuj je przez 2-3 minuty.
  5. Szpinak ułóż na talerzu i połóż na nim jajko. Potrawę można podawać także z tostami albo ze świeżo podsmażonym, chrupiącym boczkiem.

Jajka zapiekane w kokilkach

Składniki:

– 200 g wędzonego łososia

– 6 jajek

– 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodnego

– 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr

– 1/4 opakowania masła

– 100 g sera pikantnego

– pół pęczka natki pietruszki

Jajka zapiekane w kokilkachSposób przygotowania:

  1. Zmiksuj łososia na jednolitą konsystencję, dodaj ketchup oraz starty ser.
  2. Posmaruj kokilki masłem i wbij do nich jajka. Nałóż na nie farsz.
  3. Do garnka nalej wodę i delikatnie włóż do niej kokilki, uważając, aby nie dostała się do nich woda. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  4. Dodaj Sos sałatkowy Knorr do masy i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe kokilki ułóż na talerzu, dodaj gotowy sos i całość udekoruj natką pietruszki.

Jajka Flamenco

Składniki:

– 4 jajka

– 2 ząbki czosnku

– Esencja do duszonych warzyw Knorr

– 1 mała cebula

– 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)

– puszka fasolki czerwonej (mała)

– puszka kukurydzy (mała)

– pół szklanki przecieru pomidorowego

– 2 plastry szynki serrano

– 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę

– 20 ml oliwy z oliwek

– ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Jajka flamencoSposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
  2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
  3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
  4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
  5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
  6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF