Przepisy Wielkanocne autorstwa ambasadora marki Fit&Easy –  Jana Kuronia. Wielkanocne tradycyjne potrawy w nowej odsłonie przygotowane zostały na specjalne warsztaty, które miały miejsce w Centrum Domowych Inspiracji BOSCH.

JanKuron_mZupa z jarmużu i boczniaków podana z bundzem

  • 1 opakowanie jarmużu Fit&Easy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 gramów boczniaków
  • 150 gramów bundzu lub sera białego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Boczniaki pokrój w grubsze paski.

Do gotującego się bulionu dodaj płatki czosnku i gotuj przez chwilę. Wtedy wrzuć boczniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj parę minut. Pod koniec dodaj jarmuż posiekany w paski i pokruszony w palcach bundz i delikatnie go rozprowadź.

Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną

  • Fit&Easy Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną Małe1 opakowanie mixu sałat FIT&EASY PARTY
  • 100g sera typu brie
  • 1 mała marchewka
  • garść pestek dyni
  • łyżka cukru
  • łyżka wody
  • garść żurawiny
  • 2 gałązki szczypioru
  • 3 listki cykorii
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Na talerzu ułóż liście cykorii, wysyp na nie mieszankę sałat. Dodaj pokrojony w kawałki ser brie, plastry marchewki i grubo posiekany szczypior, pestki dyni skarmelizowane w cukrze i wodzie oraz żurawinę.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

  • Fit&Easy Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym Małe6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny

MARYNATA:

– 30 ml oleju

– 50 ml sosu sojowego

– 2 łyżki suszonego majeranku

– 2/3 łyżki suszonego tymianku

– sól, czarny pieprz

Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki  małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą.

Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Chutney malinowy

Fit&Easy Chutney Malinowy MałeSkładniki:

  • 500 g malin
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml białego octu winnego
  • 200 g cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:

Cebulę obieramy i  kroimy w kostkę.  Cebulę i maliny podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy maliny i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier,skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy

  • Fit&Easy Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy 1 Małe200g grillowanej piersi z kurczaka
  • 2 szklanki pokrojonego w paski jarmużu
  • 2 garście pokrojonych na pół pomidorków
  • ½ szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 – 2 posiekane dymki
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 50 g wiórków parmezanu

Pierś z kurczaka zgrilluj na patelni grillowej. Pokrojone składniki wymieszaj w misce i polej sosem z wymieszanych składników (czosnek, cytryna, oliwa, sól, pieprz). Całość posyp parmezanem.

lub przygotuj alternatywny sos

Salsa Verde

  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • Po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Kilka kaparów
  • Odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Ewentualnie łyżka musztardy Dijon

Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem

  • Fit&Easy Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem MałeOpakowanie mixu sałat FIT&EASY FAMILY
  • 120 g wędzonego pstrąga
  • Garść rukoli
  • Solidna łyżka czarnego sezamu
  • 2 duże lub 4 małe rzodkiewki
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 1 mała marchewka

Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz selera. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem. Według mnie najlepszy będzie tutaj dressing orientalny.

Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem

  • Fit&Easy Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem 1 MałeOpakowanie sałat FIT&EASY COOL
  • 6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)
  • 12 kaparów
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 szalotki lub 2 dymki
  • Oliwa z oliwek

Wyłóż sałatę do naczynia. W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać). Na sałacie ułóż fileciki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę. Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.

Jajka z czerwonym farszem

  • Fit&Easy Jajka z czerwonym farszem Małe6 jajek
  • ½ czerwonej papryki
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • Garść rukoli Fit&Easy
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem

  • Fit&Easy Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem Małe6 jajek
  • Mała czerwona cebula
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • Łyżeczka czarnuszki
  • Kilka kropel oliwy
  • Sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.

Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF