Jaja są tym dla Wielkiej Nocy, czym karp dla kolacji wigilinej. Ugotowane na twardo w majonezie, jako dodatek do sałatek czy motyw przewodni dania głównego – sposobów na wykorzystanie jaj są tysiące! Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na bardzo oryginalne i pyszne potrawy, które świetnie sprawdzą się jako wielkanocny, pełnowartościowy obiad.

Tarta szpinakowo-serowa

Tourte aux épinardsSkładniki na ciasto:

– 500g mąki

– 250g masła

– 2 żółtka

– 100 ml wody

– sól do smaku

Składniki na farsz:

– 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)

– 2 łyżki masła

– 150g sera pleśniowego typu Rokpol

– 250g  twarogu półtłustego

– 1 jajko

– sól, pieprz do smaku

– 2 ząbki czosnku

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– Sos czosnkowy PREMIUM Tarsmak

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.

Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Baked meatloaf with boiled eggs for EasterSkładniki:

– 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

– 2 jajka

– 3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka mąki

– 4 ząbki czosnku

– majeranek, sól, pieprz do smaku

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– 1 łyżka oleju

– Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak

Wykonanie:

Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Do pieczeni idealnie pasuje Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF