Święta wielkanocne coraz rzadziej kojarzone są z tradycją i przeżyciem duchowym. Dla większości Polaków jest to przede wszystkim czas relaksu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego przygotowywania świąt, a zamiast tego decyduje się na wynajęcie firmy sprzątającej czy zakup gotowych, świątecznych potraw.

Zgodnie z wynikami badania SW Research z 2015 roku, Wielkanoc to święto obchodzone przez niemal wszystkich, bo aż 93 proc. Polaków. Prawie 70 proc. respondentów spędza ten czas w gronie najbliższych. Niemal 42 proc. z nas chce w okresie wielkanocnym przede wszystkim odpocząć – tylko co piąty Polak traktuje Wielkanoc jako czas religijnego przeżycia. Dodając do tego fakt, że większość z nas spędza zarówno Wielki Czwartek, jak i Wielki Piątek w pracy, coraz chętniej korzystamy z profesjonalnej pomocy przy organizowaniu świąt.

Szczególnym zainteresowaniem w okresie przedświątecznym cieszą się usługi firm sprzątających. Zwłaszcza, że w większości polskich domów zbliżająca się Wielkanoc to pretekst do dużych, wiosennych porządków. Ceny sprzątania wahają się w zależności od miasta i metrażu domu czy mieszkania. Ze wsparcia firm zewnętrznych korzystamy również coraz chętniej w zakresie przygotowywania wielkanocnych potraw. Z roku na rok, coraz większą popularność zyskuje świąteczny catering, który staje się standardowym punktem oferty lokalnych restauracji. Do tej pory korzystały z niego głównie przedsiębiorstwa organizujące dla swoich pracowników tzw. „jajeczko”. Obecnie catering zamawiany jest również przez klientów indywidualnych.

Najchętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowywania ciast. Wielkanocne mazurki, baby czy makowce chętnie zamawiamy w sprawdzonych cukierniach, bądź kupujemy w formie gotowych produktów w sklepie. – Okres okołoświąteczny to w naszym przypadku czas intensywnego wzrostu popytu na wielkanocne babkii makowce– potwierdza Arkadiusz Drążek z firmy Brześć produkującej wyroby cukiernicze. Według eksperta, przyczyną rosnącej sprzedaży gotowych wielkanocnych dań jest zmieniające się podejście Polaków do celebracji świąt.– Zamiast spędzać Wielkanoc w kuchni na gotowaniu i pieczeniu wolimy przeznaczyć ten czas na odpoczynek w gronie najbliższych. Stąd, coraz chętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowania zwłaszczanajbardziej pracochłonnych potraw, takich jak ciasta. Szczególnie, że wybór gotowych produktów cukierniczych jest dziś na polskim rynku ogromny.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF