Należy do światowego kanonu najpopularniejszych potraw mięsnych, jest smaczny, łatwy do przygotowania, a przy tym wszystkim niedrogi. Mowa o jesiennym gulaszu z makaronem.

Składniki:

 

– Międzybrodzki Makaron typu pierożek  1 paczka

– łopatka wieprzowa – 500g

– cebula – 2 średnie sztuki

– marchewka – 1 średnia sztuka

– pietruszka -1 mała

– seler – ¼  małej sztuki

– kapusta świeża – 1/8  małej sztuki

– sól, pieprz do smaku

– liść laurowy –  2 szt.

– ziele angielskie – 6-8 szt.

– olej – 3 łyżki

– mąka-   ok. 2 łyżki

– woda –  ok. 1 litr

 

 

Wykonanie:

 

Na początek gotujemy makaron,  następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i  zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

 

 

Smacznego!

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF