Co roku na wielkanocnym stole królują tradycyjne wypieki: mazurki, serniki, babki. W tę Wielkanoc E.Wedel proponuje przełamać nudę i wprowadzić do świątecznego menu coś bardziej chrupkiego i niecodziennego. Wedlowski czekoladowy blok, pełen ulubionych bakalii i orzechów z pewnością stanie się ulubionym deserem wszystkich łasuchów.

Wedlowski blok czekoladowy z bakaliami

Wedel_blok czekoladowy1SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru kryształ
  • 120 ml wody
  • 30 g kakao E.Wedel
  • 420 g mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek

Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm

Ilość porcji: ok. 10

Czas przygotowania: 30 min

Czas oczekiwania: 4 godziny

Krok 1: Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.

Krok 2: Masę ostudzić do temperatury około 45°C. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.

Krok 3: Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.

Krok 4: Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF