Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym

Składniki:

90 dkg łososia

1 1/2 łyżki soli morskiej
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżki cukru białego
1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu

Wasa Gravlax z łososia z sosem jogurtowym - Julita Strzałkowska photo 5Kromki pieczywa WASA SPORT

Przygotowanie:

Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, ukłdamyna pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.

Sos jogurtowo – koperkowy:
300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka pokrojonego grapefruita
1 łyżka miodu
sól

Jogurt, koper, grejprut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF