Jesienią nasze organizmy potrzebują więcej witamin i składników mineralnych, by skutecznie walczyć z tak częstymi w tym okresie infekcjami i wirusami. Najlepszym źródłem witamin są warzywa i owoce, w tych sezonowych znajdziemy ich najwięcej.

image003Przyzwyczailiśmy się, że obecnie większość świeżych produktów jest dostępna przez cały rok. Niestety są one często importowane z masowych upraw, gdzie stosuje się środki ochrony roślin i nawozy chemiczne. Powinniśmy zwrócić na to uwagę, zwłaszcza wybierając warzywa i owoce dla najmłodszych dzieci, których wrażliwe organizmy mają dużo niższą tolerancję na zanieczyszczenia i toksyny zawarte w żywności. Co powinniśmy zatem wiedzieć planując jesienne menu dla najmłodszych?

Co jeść jesienią?

Substancje odżywcze i witaminy zawarte w sezonowych warzywach i owocach są w idealnych proporcjach, dzięki czemu korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybierajmy to, co jest dostępne, najsmaczniejsze i wartościowe, czyli:

• Buraki: wzmacniają organizm i odporność, ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego szczególnie w czasie ciąży.
• Marchew: witamina A w niej zawarta wpływa pozytywnie na wzrok, ponadto wzmacnia odporność.
• Ziemniaki: są dobrym źródłem witaminy C, której wyjątkowo potrzebujemy w okresie jesiennych przeziębień oraz potasu. .
• Dynia: to bogactwo witaminy A i luteiny pozytywnie wpływających na wzrok oraz pektyn i błonnika pokarmowego, wpływających pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego.
• Cukinia: zawiera potas i żelazo, jest łagodna w smaku i nie odkładają się w niej metale ciężkie, dlatego szczególnie polecana jest małym dzieciom.
• Warzywa kapustne: kalafior, brokuły i kapusta zawierają bogactwo witamin i związków antyoksydacyjnych, zmniejszających ryzyko wielu chorób dzięki czemu są jednymi z najbardziej wartościowych warzyw.
• Jabłka: są źródłem potasu i witaminy C, dzięki czemu wspierają organizm w walce z infekcjami
• Gruszki: zawierają błonnik pokarmowy oraz jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
• Śliwki: regulują trawienie i poprawiają apetyt, zawierają sporo witaminy E oraz witamin z grupy B.

Sprawdzaj źródło pochodzenia

Warto wiedzieć, że warzywa i owoce, które są dostępne przez cały rok, muszą najpierw zostać poddane procesowi oczyszczania i chemizowania, po których następuje woskowanie i konserwowanie. Do tego dochodzi transport, w którym produkty często tracą swoje wartości w związku z nieprawidłowymi metodami przewożenia. Niestety, im dłuższa jest droga warzywa, które z pola trafia na nasze stoły, tym więcej potrzeba zabiegów służących przedłużeniu przydatności do spożycia. Co prawda w przypadku warzyw sezonowych nie mamy wątpliwości co do metod konserwowania i transportu, ale wciąż nie mamy pewności w kwestii zawartości substancji szkodliwych. Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy warzywa i owoce, które kupujemy, nawet od lokalnych sprzedawców, nie zawierają niebezpiecznych dla najmłodszych dzieci zanieczyszczeń ani toksyn, Ładnie wyglądająca marchewka czy ziemniak nie gwarantuje bezpieczeństwa, zwłaszcza dla dzieci w pierwszych latach życia. Ich nie w pełni rozwinięte organizmy są dużo bardziej wrażliwe na działanie szkodliwych czynników, niż organizmy osób dorosłych. W ciągu 1000 pierwszych dni życia organizm dziecka ma specjalne wymagania żywieniowe i potrzebuje wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach.

Obowiązujące normy

Warto wiedzieć, że ustalone prawnie normy zawartości pestycydów w produktach dla niemowląt i małych dzieci są nawet kilka tysięcy razy ostrzejsze niż w żywności dla dorosłych. Dla przykładu porównanie :

Surowiec Normy pozostałości pestycydów w żywności dziecięcej (mg/kg) Normy pozostałości pestycydów w żywności „dorosłej” wg UE (mg/kg) Ile razy ostrzejsza?

MARCHEW 0,01 30 3000x
ZIEMNIAK 30 5000x
JABŁKO
0,01 10 1000x
GRUSZKA 10 1000x
RYŻ 5 500x
PSZENICA 10 1000x

Niestety, nie jesteśmy w stanie gołym okiem rozpoznać, czy warzywa, które podajemy dziecku, takie normy na pewno spełniają.

Bezpieczny wybór i najwyższa jakość dla najmłodszych

Bez względu na porę roku dla dzieci poniżej 3. roku życia odpowiednie będą produkty przygotowane specjalnie z myślą o ich potrzebach żywieniowych, czyli z kategorii środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Ich skład, jakość i proces produkcji jest ściśle regulowany przez normy Unii Europejskiej, a ich przestrzeganie jest kontrolowane na wielu etapach.

Produkty takie zawierają odpowiednie proporcje składników odżywczych, na ich etykietach muszą znaleźć się informacje o pełnym składzie, wartości odżywczej, można znaleźć na nich również oznaczenie wieku dziecka, od którego można mu taki produkt podawać. Najważniejsze, by w posiłkach dla najmłodszych znajdowały się składniki ze sprawdzonego i pewnego źródła, od zaufanych dostawców, którzy bardzo dokładnie kontrolują swoje uprawy pod kątem zanieczyszczeń. Dzięki temu możemy być pewni, że nasze dziecko dostaje posiłki spełniające najwyższe normy bezpieczeństwa dla niemowląt, które odpowiadają jego wyjątkowym potrzebom żywieniowym.

Świadomy wybór

Komponując codzienne menu dla naszej rodziny, kierujmy się rozsądkiem i bezpieczeństwem. To najlepszy sposób na ochronę wrażliwych organizmów naszych dzieci. Tak jak podczas ciąży i karmienia piersią zapewniamy dziecku ochronę i wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze, kontynuujmy te starania również w okresie, w którym mamy największy wpływ na jego rozwój. Wybierając produkty przygotowane z myślą o potrzebach najmłodszych dzieci, mamy pewność, że zapewniamy bezpieczeństwo niedojrzałym jeszcze organizmom. Więcej informacji na temat żywności przeznaczonej dla dzieci, znaleźć można na edukacyjnej platformie 1000dni.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF