Walentynki to idealna okazja do tego, aby wspólnie celebrować niezwyczajne chwile. Wystarczy tylko przełamać powszechnie obowiązującą modę na czekoladowe serca i sięgnąć po przepis na wyjątkowy wieczór. Inspiracją mogą być oryginalne koktajle i idealnie dopasowane do nich przekąski.


Walentynki w duecie14 lutego oczaruj swoją drugą połówkę drinkiem Finlandia® Vodka!

Drinki dla niej

30 ml Finlandia® Redberry Vodka

10 ml Chambord

120 ml Soku pomarańczowego

Szkło: Highball

Metoda: Budowany

Garnish: Kawałek pomarańczy

Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wyciśnij ćwiartki limonki, wlej po kolei wszystkie składniki i zamieszaj. Szklankę udekoruj pomarańczą.

Zestaw przekąsek:

Liść szpinaku podawany z truskawką oraz czerwonym pieprzem

Ser pleśniowy (np. Lazur) podawany z suszoną żurawiną i migdałami

Maliny oblane masłem klarowanym przygotowanym z odrobiną gorzkiej

czekolady

 

Alabama Slammer

20 ml Finlandia® Blackcurrant Vodka

20 ml Southern Comfort

40 ml Soku pomarańczowego

1 chlust Grenadiny

Szkło: cocktail glass

Metoda: Szejkowany

Garnish: Plasterek limonki

Do szejkera wypełnionego lodem wlej po kolei wszystkie składniki oprócz grenadiny, wyszejkuj. Zawartość szejkera przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dodaj grenadinę. Udekoruj limonką.

Zestaw przekąsek:

Sernik z dodatkiem wanilii

Pieczone kawałki kurczaka zapiekane w sosie teryaki

Kiełki słonecznika posypane świeżymi jagodami i marynowanym pieprzem

 

Drinki dla niego

Finlandia Rosemary Passion

40 ml Finlandia® Lime Vodka

5 ml Syropu z marakui

1 Owoc marakui

5 cm Gałązki rozmarynu

Szkło: Cocktail glass

Metoda: Mudlowany, szejkowany, przecedzany

Garnish: Gałązka rozmarynu

Do szejkera wrzuć owoc marakui, wlej syrop z marakui, delikatnie ugnieć i dodaj Finlandia® Lime. Szejker wypełnij lodem i wyszejkuj. Zawartość szejkera przelej przez sitko do schłodzonej koktajlówki. Udekoruj gałązką rozmarynu.

Propozycja przekąsek

Plastry zielonego ogórka podawane z wędzonym łososiem oraz sosem miodowo-koperkowym

Klasyczne połączenie sera mozzarella, świeżego pomidora oraz redukowanego truskawkowego balsamico

Indyk w czerwonej papryce i ziołach podawany na jasnym, chrupiącym pieczywie
z rukolą

 

Blueberry Blues

20 ml Finlandia® Mango Vodka

20 ml DeKuyper Sour Apple Liqueur

20 ml Syropu jeżynowego

2 Łyżeczki borówki amerykańskiej

10 ml Fanta Orange®/Mirinda®

Szkło: Highball

Metoda: Mudlowany, szejkowany, przecedzony

Garnish: Borówki amerykańskie i świeża mięta

Do szejkera wrzuć borówki, wlej syrop jeżynowy i ugnieć. Dodaj Finlandia® Mango, Sour Apple, wsyp lód i wyszejkuj. Zawartość szejkera przelej przez sitko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i uzupełnij Fantą® Orange lub Mirindą®. Udekoruj świeżą miętą i borówkami.

Propozycja przekąsek

Bruschetta z mozzarellą z bawolego mleka

Kurczak w sosie curry podawany z ananasem i chilli

Cheddar podawany z borówkami i odrobiną kwaśnej śmietanki

Więcej inspiracji można znaleźć na profilu Finlandia Vodka Polska na Facebooku

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF