Makaron we Włoszech odgrywa główną rolę w codziennym menu. Do tego dochodzą oryginalne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, tradycja przyrządzania i celebracja posiłku z jego udziałem. W czym tkwi kulinarna tajemnica produktu, który w Polsce  wciąż jest niedoceniany i uważany za tuczący? Z jakich powodów Włosi tak uwielbiają makarony?

Razem z marką Arrighi odkrywamy zagadkę najwyższej jakości smaku i właściwości, tego niezwykłego włoskiego specjału.

Sekret zdrowia

Przekonanie, że makaron jest bardzo tuczący i powinno się go eliminować z diety jest tylko błędnym stereotypem. Należy jednak zwrócić uwagę na pochodzenie i proces jego wytwarzania, aby mieć pewność, że został wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych składników, bez środków konserwujących i barwników. Produkty wytworzone z pszenicy twardej – durum, tak jak w przypadku  oryginalnych włoskich makaronów Arrighi, to gwarancja najwyższej jakości i doskonałe źródło węglowodanów złożonych.  Makaron taki, uwalnia dostarczoną energię powoli i nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy, dzięki czemu bez przeszkód może być stosowany przez osoby dbające o linię oraz diabetyków. Jak potwierdzają trenerzy i dietetycy: „Węglowodany złożone, występujące w makaronach z gruboziarnistej mąki posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który pozwala utrzymać uczucie sytości. Nieprzetworzone produkty mają również większą zawartość witamin i minerałów korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dobrej jakości makaron nie dostarcza nam zbędnych kalorii lecz pożytecznych substancji odżywczych, dodaje energii i zaspokaja głód na wiele godzin. Zatem makaron w odpowiednich ilościach jest idealnym posiłkiem, zarówno dla osób odchudzających się, jak też aktywnych sportowców podczas treningów” – mówi Agnieszka Bajer Ciszewska, trener fitness i doradca dietetyczny.

Schowek

Tajemnica smaku

Niezwykły smak makaronu otrzymamy nie tylko dzięki wysokiej jakości produktu, ale także właściwym jego przyrządzeniu. Według włoskiej kuchni dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli po ugryzieniu lekko twardy.
Gdyż rozgotowany traci na wyglądzie oraz na walorach smakowych. Przygotowując dania z makaronu musimy również odpowiednio skomponować ze sobą wszystkie dodatki. Doskonałymi kompanami dla makaronu są oliwa z oliwek, czosnek, różnego rodzaju sery, wszelkie warzywa, ryby, mięsa oraz świeże zioła: bazylia, oregano, czy tymianek – wszystko jednak w odpowiednich kombinacjach.  Wybór składników zależy od tego, jaki makaron zamierzamy wykorzystać w potrawie. Włoskie makarony Arrighi dostępne są w wielu różnych kształtach, dzięki czemu możemy do woli eksperymentować,  tworząc zupełnie nowe oryginalne dania.

Długie nitki Spaghetti Arrighi najlepiej będą komponowały się z sosami mięsnymi

– tradycyjnym bolognese oraz carbonara, ale także z bezmięsnym pesto, czy napoli. Włoskie świderki
– Fusilli sprawdzą się doskonale jako składnik sałatek, zapiekanek oraz zup. Z kolei skośne rurki
– Penne Rigatte, Arrighi proponuje podawać  z wszelkiego rodzaju sosami na bazie pomidorów, mięsa, czy śmietany. Do wykończenia makaronowych dań powinniśmy używać świeżych listków ziół, pomidorów koktajlowych oraz dla kontrastu i wzmocnienia smaku dodać kilka kropel kremu balsamicznego. Dobrze uformowana kompozycja będzie cieszyła nie tylko oko, ale też najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Prawdziwa, smaczna kuchnia wymaga używania najwyższej jakości produktów, odpowiednich dodatków, nie boi się eksperymentować i jest tworzona z pasją. Na tym właśnie polega sekret oryginalnego smaku włoskich makaronów. Powinniśmy zatem odrzucić stereotypy i zakochać się jak Włosi w pysznych i zdrowych pastach.

Po więcej informacji i inspirujących przepisów zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Makarony Arrighi:

Spaghetti

Waga: 500 g, 5000 g

Cena rekomendowana: 3,69 zł

Ruri skośne – Penne Rigate

Waga: 500 g

Cena rekomendowana: 3,69 zł

Świderki- Fusilli

Waga: 500 g

Cena rekomendowana: 3,69 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF