Jedna beczka wina potrafi zdziałać więcej cudów niż kościół pełen świętych, mawiają Włosi i jak co roku na wiosnę oddają się ogólnonarodowej adoracji boskiego trunku. Festiwal wina odbywa się w malowniczym włoskim Neapolu. Podczas świętowania wszyscy goście mają okazję zapoznać się z najróżniejszymi odmianami tego wybornego trunku oraz skosztowania prawdziwych włoskich dań. Więcej o festiwalu opowiedzą dwaj Włosi, eksperci marki Malma z Kuchni Dantego – Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.

1Ach, bella Italia! Nie ma drugiego kraju na świecie, gdzie tak intensywnie celebruje się piękno, miłość i… kuchnię! Włoska kuchnia nierozerwalnie łączy się z gwarem, radością, intensywnością zapachów i smaków. Jej wizytówką są pyszne i proste dania, z obowiązkową pastą, oliwą, aromatycznymi ziołami i lampką miejscowego wina na czele.

O tym ostatnim na pewno nie zapomną uczestnicy dorocznego festiwalu wina Vitigno Italia, który tradycyjnie najhuczniej świętuje się w Neapolu, choć w mniejszym lub większym stopniu obejmuje on cały kraj. Degustacje różnorodnych szczepów z kilkunastu regionów, dyskusje winiarzy, wystawy i prezentacje winiarni oraz towarzyszące im koncerty potrwają kilka dni, a to wszystko – obowiązkowo z kieliszkiem w dłoni. Białe Marsala, czerwone Chianti, różowe Rosato del Salento, słodkie, wytrawne, deserowe i gazowane, młode czy długo dojrzewające – mnogość rodzajów wina jest ogromna. Jak wiadomo wino wzmaga apetyt na pyszne jedzenie, stąd imprezie towarzyszy prawdziwa uczta. Czerwone, wytrwane wina takie jak Chianti najlepiej komponują się z czerwonymi mięsami, biała Marsala podobnie jak różowe Rosato del Salento to idealny dodatek do ryb oraz owoców morza. Te subtelniejsze, łagodniejsze w smaku wina są doskonałym uzupełnieniem dań lekkich oraz delikatnych, z kolei ciężkie, wytrwane powinny towarzyszyć potrawom o bardziej zdecydowanym charakterze i aromacie.

Makarony, owoce morza, ryby, drób, słynne włoskie wędliny czy sery to tylko niektóre z dodatków, które serwuje się podczas święta. Pasty jako emblematyczne dla Włoch cieszą się szczególną popularnością, a wśród nich prym wiedzie najlepszy polski makaron – Malma.

Odrobina inwencji, duży stół i płyty Drupiego. Do tego ulubione wino, makaron Malma, suszone pomidory, włoskie sery, owoce morza, oliwa. Bez większego wysiłku możesz urządzić dla siebie i swoich przyjaciół Vitigno Italia we własnym domu! Nalejcie wino do kieliszków, pokrójcie sery, a przegryzając aromatyczne pomidory przygotujcie patelnię na sos i wstawcie wodę na makaron.

Buon appetito e viva il vino!

***

2Penne al tonno

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma Penne
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Pół puszki pomidorów pelati
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na patelni na oliwie przesmażamy czosnek i cebulę posiekane w kostkę. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory i chwilę dusimy.

Do sosu dodajemy gorący makaron i mieszamy. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF