Każda okazja jest dobra, by okazać swoim bliskim miłość, przyjaźń czy wdzięczność. Ciasto upieczone specjalnie dla ukochanej osoby jest doskonałym pomysłem na wyrażenie tego, co się do niej czuje. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do okazywania swoich uczuć poprzez domowe wypieki.

lächelnde hausfrau bereitet einen teig zu

Z badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że jednym z ulubionych zajęć Polek jest gotowanie. W skali od 1 do 10, gdzie 10 oznacza „uwielbiam gotować”, co druga badana osoba przyznała notę wyższą niż 8! Wynika z tego, że kochamy gotować i piec, a przygotowanie czegoś pysznego dla najbliższych może sprawić nam jeszcze większą przyjemność.

Własnoręczne przygotowanie ciasta może być bardzo proste i przyjemne nawet dla początkujących! Możemy zdecydować się na tradycyjny, polski wypiek np. szarlotkę czy sernik, albo postawić na coś mniej tradycyjnego, jak na przykład muffinki czy ciasto marchewkowe. Doskonałe do wypieków są oczywiście produkty zbożowe takie jak: mąki czy różnego rodzaju płatki, a nawet kasze. Poza niesamowitymi walorami smakowymi, produkty zbożowe są pełne wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz fosfor  – komentuje ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, dietetyk Anna Jelonek.  

Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni każdego dnia! Pomysły na pełnowartościowe posiłki i wypieki  oraz więcej informacji dotyczących produktów zbożowych i kampanii znajdują się na stronie: http://kfpz.pl/blog-kampanii

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

BISZKOPT Z OWOCAMI

1Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g. masła
  • 330ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 kg owoców najlepiej malin, truskawek lub borówek

Przygotowanie:

  • Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować.
  • Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min.
  • Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować.
  • Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół – dodać bitą śmietanę i owoce.
  • Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF