Radler jest stworzony dla prawdziwych smakoszy piwa. Wszyscy, którzy doceniają różnorodność smaków złotego trunku i poszukują nowych doznań, z pewnością poznali już robiącego w tym roku prawdziwą furorę Radlera od Grupy Żywiec. Każdy mistrz grilla wie, że nic nie dopełnia lepiej spotkania w męskim gronie niż butelka schłodzonego, orzeźwiającego piwa.

 

Idealne połączenie smaków

Popołudnie przy grillu w gronie znajomych to sama przyjemność zwłaszcza wtedy, gdy w każdej chwili możemy liczyć na doskonałe orzeźwienie. Metod jest wiele, ale w tym sezonie zdecydowanie najlepiej sprawdza się nowość od Grupy Żywiec – Radler Warka. Jego receptura oparta jest na połączeniu 40% jasnego piwa Warka z 60% lemoniady sporządzonej na bazie koncentratu soku cytrynowego. Radler to mix o orzeźwiającym smaku, który skutecznie ugasi pragnienie każdego mężczyzny. Warto pamiętać, że jako przekąska do Radlera sprawdzą się wyraziste smaki serów, a także grillowane mięso lub ryba z aromatycznymi przyprawami. Stworzą z cytrusowym Radlerem idealne połączenie na bazie kontrastu smaków.

 

Najprostszy sposób na udanego grilla:

 

Żeberka pieczone

Składniki:

około 1kg żeberek wieprzowych bez kości

300g rozdrobnionych pomidorów

sól, pieprz, bazylia, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie

2 cebule

 

Sposób przyrządzania:

Mięso pokroić na porcje i wrzucić do miski. Przygotować marynatę z przecieru pomidorowego i przypraw. Zalać mięso marynatą i dodać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Grillować do zarumienienia. Podawać w towarzystwie schłodzonego Radlera.

 

Na europejskim stole

Dlaczego Radler doskonale uzupełni grillowe menu? Jego wielbiciele podkreślają skuteczność w gaszeniu pragnienia, unikalny, naturalny smak i orzeźwiające działanie, a także lekkość (2% alkoholu). Podając Radlera z pewnością zaintrygujemy znajomych, a zwłaszcza tych, którzy dużo podróżują i mieli okazję spotkać Radlera w krajach, gdzie jest on niezwykle popularny – w Chorwacji, Austrii, na Węgrzech czy w Słowacji. Radler z pewnością zwróci również uwagę nieco mętną konsystencją oraz cytrusową nutą dominującą nad charakterystyczną goryczką klasycznego piwa.

 

Historia Franza Kuglera

Radler wywodzi się z Niemiec, a historia jego sukcesu rozpoczęła się w roku 1922, kiedy stworzył go Franz Xaver Kugler – właściciel pubu w Monachium i zapalony rowerzysta. Kiedy po I wojnie światowej, jazda na rowerze stała się popularną rozrywką w Niemczech Kugler wybudował szlak rowerowy przez las, z Monachium wprost do jego pubu w górach. Nie miał planów awaryjnych, i kiedy w pewną sobotę w czerwcu 1922 roku, około 13 000 rowerzystów najechało Kugler-Alm (nazwa pubu) i zażądało piwa, prawie wyczerpali zapasy Franza Xavera. Miał on jednak kilka tysięcy butelek cytrynowej lemoniady. Aby pozbyć się tego, co uważał za bezużyteczny zapas, zmieszał lemoniadę z pozostałym piwem w proporcji 50/50
i z dumą oświadczył, że wymyślił tę mieszankę celowo tylko dla rowerzystów. Nazwał ją Radlermass („radler” oznacza w języku niemieckim rowerzystę, a „mass” litr piwa).

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF