Kanał Polsat Food Network to niewyczerpane źródło przepisów na wszystkie okazje. Warto pamiętać, że codzienne posiłki to również dobry moment do celebrowania jedzenia i rozkoszowania się smakiem. Mistrzynią w ,,kulinarnym czarowaniu” z na pozór zwykłych składników jest Nigella Lawson, postać, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Z Nigellą Lawson na Polsat Food Network spotkać się można w dwóch programach: ,,Nigella ucztuje” (w dni powszednie o 11:00, 17:00 i 21:00) oraz ,,Nigella ekspresowo” (w weekendy o 11:00, 15:00 i 19:30).

Zachęcamy do oglądania programów z Nigellą w roli głównej oraz do korzystania z propozycji Polsat Food Network na doskonały przedwiosenny obiad.

WRAPY TUŃCZYKOWE I KRABOWE

Wrapy krabowo - tuńczykoweSkładniki na wrapy z tuńczyka

  • pół łyżki pasty wasabi
  • łyżka majonezu
  • 1-2 krople oleju sezamowego
  • 1 placek tortilli
  • ćwierć (około 110g) pokrojonego w paski ogórka, bez pestek
  • 85 g tuńczyka pokrojonego w prostokąty

Składniki na wrapy krabowe

  • 110 g białego mięsa z kraba
  • łyżka majonezu
  • pół łyżki pasty wasabi
  • 1-2 krople oleju sezamowego
  • pół awokado
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • 60g rozdrobnionej sałaty lodowej
  • 1 placek tortilli

Opis przygotowania

Wrapy z tuńczyka

Wymieszać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy, a następnie posmarować taką mieszanką placek tortilli z jednej strony. Ułożyć pasek z marchewek na środku placka, następnie ułożyć ogórka powyżej marchwi. Następnie ułożyć tuńczyka poziomo, tak, by ciasto łatwiej się zwijało. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.

Wrapy krabowe

Włożyć mięso z kraba do miski i dodać majonez, pastę wasabi oraz olej sezamowy. Wymieszać. Mieszankę położyć na środku placka, tworząc pasek o szerokości około 2cm. Wziąć pół awokado, łyżeczką wydrążyć miąższ i ułożyć na paście krabowej. Następnie ułożyć sałatę i skropić sokiem z cytryny. Zwinąć ciasto najciaśniej jak się da, zaczynając od dołu. Przekroić placek po przekątnej na trzy części.

MAKARON Z CZOSNKIEM, CYTRYNĄ I GRZYBAMI

Makaron z cytryną, czosnkiem i grzybamiSkładniki

  • 225g posiekanych grzybów kasztanowych bądź cremini
  • 80ml oliwy z oliwek
  • jeden ząbek czosnku, posiekany
  • skórka oraz sok z jednej cytryny
  • 4 gałązki (1 łyżka) świeżego tymianku
  • 450g makaronu
  • pęczek (ok.110g) świeżo posiekanej pietruszki
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Posiekać grzyby, wrzucić do dużej miski razem z oliwą, solą, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz liśćmi tymianku. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pozostawiając trochę wody. Połączyć makaron z grzybami. Wymieszać całość, dodać pietruszkę, parmezan oraz pieprz. Wymieszać ponownie.

CIASTO LODOWE

Ciasto lodoweSkładniki

  • 2 litry lodów
  • 180g pieczonych orzeszków w miodzie
  • 200g chipsów czekoladowych bądź ciasteczek z masła orzechowego
  • 60 g posiekanego batonika Crunchie
  • 150g pokruszonych ciasteczek Bourbon
  • sos czekoladowy oraz toffi

Opis przygotowania

Poczekać aż lody lekko się rozmrożą, by były miękkie. Tortownicę o długości około 20 cm wyłożyć folią spożywczą z każdej strony tak, by wystawała ponad brzegi. Lody przełożyć do miski, wymieszać z orzeszkami, 150g chipsów czekoladowych (lub ciasteczek z masła orzechowego), posiekanym batonikiem i ciasteczkami Bourbon. Przełożyć całość do tortownicy, wygładzić i przykryć folią. Wstawić do zamrażarki. Ciasto należy wyjąć z tortownicy i odwinąć z folii spożywczej, następnie posypać pozostałą częścią chipsów czekoladowych, ciasteczek z masła orzechowego bądź ciasteczkami Bourbon. Ciasto pokroić na kawałki, ozdobić sosem czekoladowym oraz toffi. Podawać tuż po wyjęciu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF