Czuła, troskliwa, jedyna. Taka jest każda mama. Codziennie krząta się po kuchni, zaczarowując dania tak, aby smakowały najlepiej na świecie. Dzień Mamy to idealna okazja, żeby podziękować jej za obecność i pokazać, że jest bezcenna.

Sposobów na podziękowanie mamie jest wiele. Można zabrać ją do kina, restauracji lub na zakupowe szaleństwo. Jednak największą niespodzianką będą dla niej własnoręcznie przygotowane dania. Na pewno sprawią mamie radość bo będą zawierać jeden, najważniejszy składnik – miłość. Ten dzień jest po to, żeby pokazać, jak bardzo kochamy nasze mamy. I pamiętajmy, aby je rozpieszczać!

PRZYSTAWKA Pikantne guacamolePRZYSTAWKA: Pikantne guacamole

Składniki:

  • 4 dojrzałe avocado
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • sok z połowy limonki
  • TABASCO® Habanero
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, pokroić  w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać pokrojoną cebulę, roztarty czosnek, drobno pokrojoną świeżą kolendrę i papryczkę chili. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę z oliwy i sok z limonki. Wszystko do smaku przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.

DANIE GŁÓWNE: Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

DANIE GŁÓWNE Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i sojąSkładniki na 2 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 1 szklanka słodkiego groszku
  • 1/2 szklanki sosu sojowego Kikkoman Teriyaki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Do ozdobienia:

  • podsmażone ziarna sezamu
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Wsadzić pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać sos sojowy Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.

Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

DESER: Lody waniliowe ze słonym karmelem, pralinami orzechowymi i słonym sosem krówkowym

DESER Lody waniliowe ze słonym karmelem, pralinami orzechowymi i słonymSkładniki:

  • 1 opakowanie lodów waniliowych
  • 1 babeczka czekoladowa pokrojona na kawałki (na sos)
  • 75 ml śmietanki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 2-3 łyżeczek sosu sojowego Kikkoman

Do pralinek:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczek rozgniecionych orzechów

Przygotowanie:

Aby przygotować sos karmelowy, należy włożyć do małego garnka lody waniliowe, masło oraz brązowy cukier powoli podgrzewać do roztopienia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z sosem sojowym Kikkoman.

Do zrobienia pralinek należy rozpuścić cukier puder i doprowadzić go do wrzenia. Nie mieszać, wystarczy poczekać aż cukier zmieni kolor na złoty. Zdjąć z ognia i rozlać na tacki przykryte papierem do pieczenia. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby sie nie poparzyć. Rozrzucić opieczone na patelni orzechy i poczekać aż karmel ostygnie. Kiedy będzie zimny, połamać na małe kawałki lub większe jeśli chcemy, aby deser był bardziej chrupiący.

Do salaterek wsypać pokruszoną babeczkę czekoladową, dodać lody waniliowe. Następnie polać karmelowym sosem i posypać na wierzchu orzechowymi pralinkami.

DRINK: Ogórkowo-miętowa Margarita

DRINK Ogórkowo-miętowa MargaritaSkładniki do 2 porcji:

  • 1/2 posiekanego ogórka (obranego, bez pestek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1/4 szklanki posiekanych liści mięty
  • 1/3 szklanki tequili
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • kilka kropel sosu TABASCO® Original Red
  • 6 kostek lodu

Do ozdobienia:

  • 2 plasterki ogórka
  • sól do ozdobienia brzegu szklanki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem przez 1 minutę. Rozdzielić do szklanek z wcześniej zanurzonymi w soli brzegami. Ozdobić każdego drinka plastrami ogórka.

Miłego świętowania!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF