Polska zajmuje 8. miejsce na świecie pod względem otyłości wśród dzieci. Z badań przeprowadzonych na zlecenie programu Tesco dla Szkół wynika, że aktywność dzieci w kuchni ma ogromny wpływ na ich upodobania i nawyki żywieniowe. Dzieci, które nie potrafią przygotować nawet najprostszego posiłku, w  70% sięgają po przekąski  i niezdrową żywność.

TDS_logo_kucharz_13.06Badania pokazują, że aż  90% uczniów potrafi zrobić sobie kanapkę, jednak tylko 47% pokroi sobie chleb lub wędlinę. Jak się okazuje – dzieci w kuchni nie są wystarczająco samodzielne. Z przygotowywaniem ciepłych potraw jest jeszcze trudniej – tylko 5 % dzieci w wieku 6-16 lat samodzielnie ugotuje zupę. Nawet zrobienie herbaty to dla prawie połowy z nich trudne zadanie. Ale brak samodzielności to nie jedyny problem. Dzieci, które nie radzą sobie w kuchni, w 70% przypadków sięgają po niezdrowe przekąski, by nasycić głód. Efekt to coraz większa liczba otyłych dzieci w Polsce.

Rozbudzić kulinarną pasję

Jak temu zaradzić? Wyniki badań wskazują, że bardzo ważne jest rozbudzanie zainteresowania kulinariami od najmłodszych lat, kiedy dzieci najchętniej przebywają w kuchni. Aż 74% najmłodszych (6-8 lat) lubi zajęcia kulinarne, z wiekiem odsetek ten spada i już tylko co drugi nastolatek lubi gotować. „Jedzenie przygotowane własnoręcznie zawsze lepiej smakuje, a przede wszystkim jest zdrowsze od jedzenia w fast foodach. Dodatkowo dzięki eksperymentowaniu w kuchni dzieci częściej próbują i częściej  jedzą te produkty, których w innej sytuacji nawet by nie tknęły” – mówi Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy.

Rodzinny brak gotowania

Postawa rodziców również wpływa na umiejętności dzieci. Co prawda większość docenia zaangażowanie swoich dzieci w przygotowaniu posiłków, jednak tylko 39% rodziców wyznaczyło dzieciom stałe obowiązki w kuchni. Takie postawy są często spowodowane lękiem i obawą – 1/3 rodziców uważa, że kuchnia nie jest bezpiecznym miejscem dla ich pociech. Te obawy powodują, że rodzice nie zachęcają dzieci, by same zajęły się gotowaniem. Jak twierdzi Katia Roman-Trzaska, założycielka pierwszej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci – „Zdarza się, że na zajęcia kulinarne przychodzą dzieci, które nie robiły wcześniej w kuchni nic, a przecież dzieci są świetnymi asystentami podczas gotowania, a gdy się już czegoś nauczą, to z przyjemnością robią to same. Dodatkowo wspólne gotowane to nie tylko spełnianie obowiązku, ale przede wszystkim możliwość spędzania wolnego czasu w twórczy sposób.”

Eksperci zgodnie twierdzą, że wspólne gotowanie jest inwestycją w zdrową dietę dziecka w przyszłości. Nawyki żywieniowe wypracowane w dzieciństwie, zostawiają trwały ślad na podejściu młodego człowieka do odżywiania.

Geneza badań

Badanie zostało zrealizowane na potrzeby programu Tesco dla Szkół, którego tegoroczna edycja – „Kulinarni odkrywcy” będzie poświęcona edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży. Przepisem na sukces konkursu jest nie tylko grono ekspertów kulinarnych, które zapewnia wsparcie merytoryczne, ale przede wszystkim forma łącząca edukację i zabawę. Zadaniem konkursowym jest nakręcenie dwuminutowego filmiku przekonującego, że gotowanie może być kreatywną i ciekawą zabawą.  „Tesco jest marką z pasją do żywności. W naszą strategię wpisana jest walka z marnowaniem żywności i promowanie zdrowego trybu życia. Chcemy naszą pasją do żywności zarazić najmłodszych. Zależy nam na tym, by młodzi konsumenci – korzystając ze zdrowych, świeżych produktów – sami potrafili ugotować sobie pełnowartościowy posiłek, a do tego czerpali z gotowania przyjemność.” – mówi Czesław Grzesiak, wiceprezes zarządu Tesco Polska.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF