Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Na stole nie może zabraknąć śledzi w różnych odsłonach. Zainspiruj się pomysłami Graal na proste dania ze śledziem w roli głównej i zachwyć gości w czasie wspólnego świętowania!

Wigilia i Boże Narodzenie to czas spędzany z rodziną i bliskimi, dlatego warto przyszykować dla nich coś szczególnego. Marka Graal proponuje przygotowanie trzech przystawek, którebędą nie tylko doskonale smakować, lecz także wspaniale prezentować się na stole wśród świątecznych dań. Do ich przygotowania wykorzystane zostaną śledzie marki Graal i Superfish Prestige, które zagwarantują pyszny smak i uznanie najbliższych.

Świąteczna sałatka śledziowa

Składniki:

  • 12 opakowania filetów ze śledzia w oleju Graal
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 1 jabłko
  • 100 g kiszonych ogórków
  • 200 ml majonezu
  • 100 ml chudego jogurtu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy

Czas przygotowania: 90 minut

Krok pierwszy: Umyte, nieobrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie 20-25 min.
Krok drugi: Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać śledzie Graal z puszki.
Krok trzeci: Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku.
Krok czwarty: Polać sosem sałatkę i delikatnie wymiesza.

Koreczki śledziowe ze śliwką

Składniki:

  • 22 słoiki korków śledziowych ze śliwką SuperFishPrestige
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego tymianku

Czas przygotowania: 20 minut

Krok pierwszy: Wyjąć koreczki śledziowe ze słoika i nakłućje na drewnianą wykałaczkę.
Krok drugi: Ułożyć śledziowe koreczki na talerzu z posiekanymi orzechami i drobno pokrojoną cebulką. Całość polać olejem.
Krok trzeci: Doprawić tymiankiem, pieprzem i solą.

Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

Składniki:

  • 31 opakowanie śledzia w pomidorach Graal
  • 3 cebule
  • 50 ml olej
  • sól, pieprz
  • garść rodzynek
  • świeże pieczywo

Czas przygotowania: 30 minut

Krok pierwszy: Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić, aż zrobi się miękka.
Krok drugi: Do duszącej się cebuli dodać rodzynki i chwilę razem dusić. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wystudzić.
Krok trzeci: Śledzie w pomidorach Graal dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać.
Krok czwarty: Gotowe danie podawać ze świeżym pieczywem.

Filety ze śledzia w oleju GRAAL
Waga: 170 g
Cena: 5,34 zł

Korki śledziowe ze śliwkami SuperfishPrestige
Waga: 180 g
Cena: 6,90 zł

Śledź w pomidorach Graal
Waga: 300 g

Więcej informacji na www.graal.pl i www.superfishprestige.pl oraz na fanpage Graal https://www.facebook.com/graalpolska i SuperfishPrestige https://www.facebook.com/SuperFishPrestige.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF