Walentynki to doskonała okazja by spędzić romantyczny wieczór z ukochaną osobą. Zgodnie z przysłowiem „przez żołądek do serca” firma Kupiec proponuje wykwintną i jednocześnie prostą w przygotowaniu kolację walentynkową. Truskawki od lat uznawane są za niekwestionowany afrodyzjak, w połączeniu z kaszą kuskus i bazylią z pewnością zafundują nam nowe doznania smakowe.  Smacznego !

 

Truskawki faszerowane kuskusem z bazylią Składniki

  • 70 g Kaszy Kuskus Kupiec
  • 25 g cukru
  • 2 opakowania truskawek
  • pęczek świeżej bazylii
  • pół cytryny

Ugotować kuskus wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie odstawić do schłodzenia. W międzyczasie wybrać i odłożyć 18 ładnych truskawek. Następnie zmiksować 100 g umytych truskawek z 10g cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przetrzeć całość przez metalowe sitko, aby usunąć pestki z truskawek. Ugotowany wcześniej kuskus wymieszać z pozostałym cukrem. Posiekać bazylię i dodać do kuskusu. Odłożone truskawki, odciąć „czapeczkę” na wysokości ¾, wydrążyć środek. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do kuskusu. Napełnić wydrążone owoce kuskusem z bazylią i truskawkami. Przykryć nadziane truskawki odciętą „czapeczką” i udekorować musem truskawkowym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF