Kto z nas potrafi oprzeć się świeżym, słodkim truskawkom? Gdy tylko przychodzi sezon na te apetyczne owoce na naszych talerzach rozpoczyna się prawdziwe truskawkowe szaleństwo! Makarony, knedle, naleśniki czy przeróżne desery z ich dodatkiem to prawdziwy hit letnich miesięcy. W tym roku mając w kuchni koszyk pełen tych pysznych, czerwonych, owoców przełammy kulinarne schematy i puśćmy wodze fantazji przygotowując truskawkową sałatkę, roladki, a nawet… zupę!

truskawkiNa naszych wiosennych stołach królują już pyszne, świeże truskawki. Możemy w sezonie zajadać się nimi niemalże do woli – bo w ich soczystym wnętrzu znajdziemy same cenne składniki! 100 g truskawek to tylko 28 kcal a przy tym wiele cennych składników: około 130 mg potasu, 26 mg wapnia, 12 mg magnezu a także witaminy z grupy B. Ponadto truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna, dzięki czemu mają właściwości odkwaszające organizm. Zazwyczaj pojawiają się na naszych talerzach polane śmietanką lub posypane cukrem, my proponujemy pójść o krok dalej i połączyć z pozoru niepasujące do siebie smaki. Skorzystaj z naszych pomysłów i przekonaj się, że truskawki w kuchni można wykorzystać nie tylko do przyrządzenia deserów!

Aby dodać troszkę fantazji do naszego, codziennego obiadu możemy przygotować botwinkę z truskawkami. To niecodzienne połączenie smaków z pewnością posmakuje bliskim! Ponadto witamina C zawarta w truskawkach wspomoże wchłanianie żelaza z botwinki! Do przyrządzenia tej pysznej zupy potrzebne nam będą: opakowanie Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY, pęczek botwinki, 1 sztuka marchewki, pęczek posiekanego koperku, łyżka mąki pszennej, 100 ml śmietany 30%, 250 g truskawek oraz sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Marchew i botwinę dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Następnie zagotowujemy 1 litr wody i do wrzątku wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy je na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, wsypujemy do nich Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY i posiekany koperek. Mąkę rozprowadzamy w 100 ml wody
i dodajemy ją do zupy, a następnie zagotowujemy. Kolejnym krokiem jest rozmieszanie śmietany z gorącym płynem i dodanie jej do zupy. Po zestawieniu garnka z ognia naszą zupę należy jeszcze doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na cząstki i wrzucamy do zupy. Zupę podajemy w bulionówkach. Smacznego

Miłośnicy dań z mięsem koniecznie powinni spróbować pysznych roladek z kurczaka nadziewanych żółtym serem i truskawkami. Żeby przygotować to oryginalne danie potrzebne nam będą: szczypta przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, Sos pieczeniowy delikatny Na Każdy Dzień WINIARY, 2 sztuki filetu z kurczaka, 4 plastry żółtego sera, 4 truskawki, łyżka mąki, 3 łyżki masła, pieprz oraz szczypta ostrej papryki. Filety przekrajamy na połowę i rozbijamy cienko przez folię, oprószamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, pieprzem i papryką. Na kawałkach mięsa rozkładamy plaster sera i przekrojone na połowę truskawki, później rolujemy mięso i oprószamy je mąką. Następnie roladki obsmażamy na rozgrzanym maśle na rumiano, podlewamy 100 ml wody i dusimy 10 minut pod przykryciem. Sos pieczeniowy delikatny Na Każdy Dzień WINIARY przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i łączymy z roladkami. Podajemy z kluseczkami francuskimi. Pycha!

Na pyszne śniadanie lub wiosenną kolację proponujemy połączenie pozornie niepasujących do siebie składników i przygotowanie sałatki z brokułów i truskawek. Do zrobienia tej pysznej, letniej kompozycji potrzebować będziemy: słoika Majonezu DELIkatnego WINIARY, połówki sałaty lodowej, 1 brokuł, 250 g truskawek,
1 opakowania mozzarelli w kulkach, 2 łyżek pokrojonego szczypiorku i koperku, gałązek świeżego rozmarynu lub listków bazylii do dekoracji, a także soli, pieprzu, cukru do smaku. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste! Wystarczy sałatę porwać na małe kawałki, a brokuł podzielić na różyczki, podgotować go w posolonym wrzątku przez ok. 5 minut oraz przelać zimną wodą i ostudzić. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki, a kulki mozzarelli na połowę. Następnie wszystkie składniki sałatki łączymy z Majonezem Delikatnym WINIARY oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowaną kompozycję możemy udekorować listkami bazylii lub rozmarynu. Oryginalna przekąska gotowa!

Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – unikalna kompozycja polskich buraków, czosnku, cebuli, ziół, przypraw i innych składników gwarantuje doskonały smak, idealne doprawienie i intensywny kolor ulubionego, czerwonego barszczu.

Przyprawa ZIARENKA SMAKU WINIARY – to wyjątkowa przyprawa uniwersalna, która podkreśla smak zup i wielu innych potraw mięsnych oraz warzywnych. Sprawdza się także, jako dodatek do sosów sałatkowych i marynat do mięs.

Sos pieczeniowy delikatny Na Każdy Dzień WINIARY – dodatek smacznego i aromatycznego sosu może odmienić każde danie i nadać mu niezwykły charakter. Sos Pieczeniowy delikatny w idealny sposób odmieni, w szczególności, smak kurczaka przy rodzinnym obiedzie. Podawany z innymi mięsami nada im delikatną nutę.

Majonez DELIkatny WINIARY – to doskonały dodatek do świeżych warzyw i letnich sałatek. Majonez nie dominuje nad warzywami, ale podkreśla ich unikalne walory smakowe. Delikatna, kremowa konsystencja łączy składniki posiłków w smaczną całość.

Sugerowana cena detaliczna produktu:

Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY ok. 1,90 zł

Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY 120 g– cena ok. 2,25 zł

Sos pieczeniowy delikatny Na Każdy Dzień WINIARY – ok. 1,60 zł

Majonez DELIkatny WINIARY (250 ml) – ok. 3,80 zł

Po więcej pomysłów na pyszne potrawy z wykorzystaniem truskawek zapraszamy na www.winiary.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF