Modne dziś lunch boxy największą popularnością cieszyły się już w latach 30., królując w tornistrach amerykańskich uczniów. Początkowo stanowiły jedynie zamiennik folii spożywczej. Z czasem zyskały również na swoim praktycznym designie dzięki wygodnym zamknięciom czy oryginalnym nadrukom. Ich powszechność sprawiła, że wpisują się w obecny trend śniadania On the go, czyli śniadania jedzonego w biegu. Możemy wybrać lunchboxy, które zainspirują do przygotowania prostego posiłku, dzięki któremu pozbędziemy się codziennych porannych wymówek.

Osoby, które lubią rozpocząć swój dzień od soczystej porcji owoców, powinny pomyśleć o pojemniku z wkładem chłodzącym. Lunchbox umożliwi przechowanie posiłku w świeżości bez względu na czas oraz miejsce, w którym się znajdujemy – metro, tramwaj czy autobus.  W takich rodzaju lunchboxa bez problemu możemy przygotować musli, które smakuje najlepiej, gdy znajduje się w odpowiedniej temperaturze. Można je skomponować z ulubionymi dodatkami – owocami i płatkami śniadaniowymi.

Musli z dodatkiem owoców i płatków śniadaniowych

Do pokruszonych płatków kukurydzianych Klasycznych Corn Flakes Lubella dodajemy szklankę jogurtu greckiego. Uzyskaną propozycję posypujemy garścią mieszkanki orzechów włoskich, nerkowca i pistacji. Możemy również dodać odrobinę moreli czy rodzynek, które świetnie uzupełnią chrupiący smak musli.

Częstym dylematem dbających o sylwetkę jest przechowanie różnego rodzaju koktajli owocowych podczas drogi do pracy, szkoły czy wyczerpującego treningu. Takie śniadanie najlepiej sprawdza się w zakręcanej wersji lunchboxa. Jego szczelne zamknięcie oraz estetyczny wygląd sprawią, że każde delektowanie się swoją wybraną wersją koktajlu o poranku stanie się jeszcze bardziej przyjemne.

Owocowe smoothie z pożywnym dodatkiem

Dwa dojrzale banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Uzyskany mus przekładamy do dno lunchboxa. Blenderem miksujemy obrane kiwi i dodajemy do nich 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego. Masę z kiwi układamy delikatnie na bananowej warstwie. Miksujemy maliny i dodajemy do nich resztę jogurtu naturalnego i wlewamy na mus z kiwi. Wierzch dekorujemy płatkami kukurydzianymi. Do naszego trio możemy wykorzystać albo płatki kukurydziane w dwóch wariantach do wyboru –Klasycznym lub Pełne Ziarno od marki Lubella.

Jeśli jednak lubimy śniadaniowe przekąski, jak na przykład zbożowe batoniki, to nie musimy wybierać do ich przechowywania nowoczesnych odsłon lunchboxów. Świetnie sprawdzi się ich tradycyjna wersja, czyli klasyczne lunchboxy z jedną przegrodą.

Chrupiące batoniki zbożowe z suszonymi owocami i orzechami

Ich smak najlepiej podkreślą Płatki Żytnie od Lubelli, które można połączyć z miodem oraz rodzynkami i mieszanką orzechów włoskich czy laskowych. Ich wykonanie jest proste – wszystkie składniki łączymy ze sobą i następnie przelewamy uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Całość pieczemy w 140 stopniach przez 90 minut. Z wypieczonej warstwy kroimy batoniki.

Nowe wersje lunchboxów możemy wykorzystać na wiele sposobów o poranku. Od dziś nie musimy ograniczać się jedynie do przyrządzania klasycznych i czasochłonnych posiłków. Poniżej przedstawiamy prosty przepis zainspirowany nowymi lunchboxami, które przemienią twój poranny posiłek w prawdziwą celebrację! Polecamy!

PRZEPIS –  Chrupiące smoothie w owocowej odsłonie

Czas przygotowania: 5 minut

Poziom trudność: łatwe

Ilość porcji: dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki pokruszonych płatków Corn Flakes Lubella
  • 3 szklanki mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • 0,5 szklanki borówek
  • Garść pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Zblenduj truskawki i przelej smoothie na dno lunchboxa.
  2. Pokrój banana i ułóż go wraz z borówkami na puszystej warstwie truskawek.
  3. Uzyskaną warstwę posyp garścią płatków i pestek dyni.

SMACZNEGO!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF