Kurczak Bahian z fasolą i purée z manioku

Ta prosta potrawka z kurczaka i fasoli jest aromatycznie przyprawiona i podawana z jednym z ulubionych składników w Brazylii, czyli maniokiem.

Kurczak Bahian z fasolą i purée z manioku_lowCzas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 1 i 1/4 godziny

Purée z manioku:

  • 1 opakowanie (680 g) mrożonego manioku
  • 1/4 szklanki masła, miękkiego
  • 1/3 szklanki pełnotłustego mleka, podgrzanego
  • 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Sól morska
  • 1/4 łyżeczki Kamis Pieprz biały mielony

Kurczak i fasola

  • 1/4 szklanki masła
  • 680 g udek z kurczaka bez skóry i bez kości, pokrojonych w kostki wielkości 2,5 cm
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw Bahian (przepis poniżej)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka odmrożonej lub odcedzonej i opłukanej czarno nakrapianej fasoli
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych czarnych oliwek bez pestki
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry, oddzielnie
  • 1 łyżeczka Kamis Specialite Młynek Sól morska
  • 2 łyżki utartego sera Cotija lub Romano
  1. Aby przygotować purée z manioku, zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj maniok i ponownie zagotuj. (Dodaj więcej wrzątku, jeżeli to konieczne, tak aby zakryć maniok wodą na przynajmniej 2,5 cm). Zmniejsz ogień na średni; gotuj przez 30 minut lub aż maniok bardzo zmięknie.
  2. Aby przygotować kurczaka i fasolę, stop masło w dużym rondlu na średnim ogniu.  Dodaj kurczaka; smaż, mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu aż nie będzie już surowy. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek; gotuj, mieszając przez 5 minut lub aż warzywa zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i mieszankę przypraw Bahian. Posyp mąką; dobrze wymieszaj. Dodaj wywar, czarno nakrapianą fasolę, oliwki, 3 łyżki kolendry i sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, często mieszając przez 5 minut lub aż wywar się zagęści. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Połóż naczynie na blasze do pieczenia. Odstaw.
  3. Odcedź dokładnie maniok. Usuń i wyrzuć włóknisty środek każdego kawałka manioku za pomocą 2 widelców (1 widelcem przytrzymaj kawałek manioku, a drugim usuń środek). Delikatnie zdejmij inne włókniste warstwy, które mogą znajdować się na manioku. Włóż maniok do dużego rondla. Dodaj 1/4 szklanki miękkiego masła i ciepłe mleko. Rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, aby uzyskać kleiste purée z kawałkami. Przypraw solą i białym pieprzem. Nałóż purée z manioku wokół krawędzi kurczaka z fasolą tak, aby pozostawić widoczny środek. Posyp purée z manioku serem Cotija.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40 minut lub aż nadzienie zawrze, a ser się zezłoci. Przed podaniem odstaw na 5 minut. Posyp pozostałą 1 łyżką posiekanej kolendry.

Przepis na 10 porcji (po 1 szklance).

Mieszanka przypraw Bahian

Mieszanka przypraw Bahian_lowTa prosta i wszechstronna mieszanka przypraw pochodzi z jednego ze stanów Brazylii, Bahii. Jej nazwa w brazylijskiej odmianie języka portugalskiego brzmi tempero baiano. Unikalna mieszkanka dodaje smaku wielu aromatycznym daniom, takim jak owoce morza, warzywa, zupy i potrawki.

Czas przygotowania: 5 minut

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka Kamis oregano
  • 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz kolorowy
  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym i suchym miejscu.

Przepis na 2 i 3/4 łyżeczki.

 

Brazylijski koktajl z gujawy

Brazylijski koktajl z gujawy_lowTa owocowa modyfikacja klasycznej brazylijskiej caipirinhi czerpie swój pikantny smak z syropu Ancho-Arbol, a słodką i delikatną nutę zapewnia jej syrop z owocu gujawy.

Czas przygotowania: 15 minut

Syrop Ancho-Arbol:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 8 suszonych wydrążonych papryczek chili de arbol z usuniętymi nasionami
  • 1 łyżeczka Kamis Papryka ostra

Koktajl z gujawy:

  • 4 limonki, przekrojone wzdłuż na pół, każda połówka przekrojona na 4 cząstki, oddzielnie
  • 1 szklanka syropu Ancho-Arbol, oddzielnie
  • lód kruszony lub w kostkach
  • 1 szklanka Cachaçy lub białego rumu, oddzielnie
  • 1 szklanka syropu z gujawy, oddzielnie
  1. Aby przygotować syrop Ancho-Arbol, zmieszaj wszystkie składniki w małym rondlu. Zagotuj. Zmniejsz ogień na mały; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Odstaw na 2 godziny. Przecedź przez podwójną warstwę gazy lub filtr do kawy. Przykryj i dobrze schłodź w lodówce (przepis na syrop do 4 koktajli).
  2. Przygotowując każdy koktajl, włóż 4 kawałki limonki i wlej 1/4 szklanki syropu Ancho-Arbol do szklanki do drinków. Zgnieć limonkę moździerzem lub drewnianą łyżką, aby puściła sok. Napełnij szklankę lodem. Dodaj po 1/4 szklanki Cachaçy i syropu z gujawy; dobrze wymieszaj. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi składnikami tak, aby uzyskać 4 koktajle.

Przepis na 4 koktajle.

Małe serniczki z sera koziego z sosem karmelowym z limonką i gujawą

Cierpki smak serniczków to zasługa sera koziego i soku z limonki. Nuta ziela angielskiego i kokosu w cieście oraz sos karmelowy z gujawą dodają im tropikalnego aromatu.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 35 minut

Chłodzenie w lodówce: 1 godzina

Ciasto:

  • 1/2 szklanki migdałów w słupkach, uprażonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki Kamis Ziele angielskie
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych
  • 2 łyżki masła, stopionego

Masa sernikowa:

  • 170 g sera śmietankowego (3/4 opakowania), rozmiękczonego
  • 170 g sera koziego (chévre), rozmiękczonego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jajka
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  • utarta skórka z 1 limonki

Sos karmelowy z gujawą:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki galaretki z gujawy
  • 1/4 łyżeczki Kamis Ziele angielskie
  1. Delikatnie natrzyj masłem i posyp mąką 4 naczynia do zapiekania (mieszczące 3/4 szklanki). Wyłóż spód naczyń krążkami z papieru do pieczenia. Połóż naczynia na blasze do pieczenia. Odstaw.
  2. Aby przygotować ciasto, włóż migdały, cukier i ziele angielskie do robota kuchennego i rozdrobnij. Dodaj kokos i masło; wymieszaj w robocie kuchennym. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania. Dokładnie wyrównaj ciasto na dnie naczyń.
  3. Aby przygotować masę sernikową, włóż wszystkie składniki do czystego robota kuchennego. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, ocierając ścianki, jeżeli to konieczne. Rozdziel równo do naczyń do zapiekania.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25 minut lub aż serniczki lekko urosną i środki będą prawie ścięte. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aż serniczki dobrze się schłodzą.
  5. Aby przygotować sos karmelowy z gujawą, włóż masło i cukier do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając trzepaczką przez 6 do 7 minut lub aż sos zmieni kolor na bursztynowy. Ostrożnie dodaj śmietanę, galaretkę z gujawy i ziele angielskie. (Na sosie pojawią się bąbelki.) Ciągle mieszając, gotuj przez 1 do 2 minut, aż sos zagęści się i nie spływa z łyżki.
  6. Przejedź małym nożem po wewnętrznej powierzchni naczynia. Odwróć naczynia do góry dnem na talerzach deserowych, aby wyciągnąć serniczki z forem. Na każdy serniczek nałóż 2 łyżki sosu karmelowego z gujawą. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowo słupkami z migdałów.

Przepis na 4 koktajle.

Wskazówka:
Przechowuj pozostały sos karmelowy z gujawą w lodówce. Przed podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej i podawaj z deserami takimi jak lody, ciasta lub szarlotka.

Brazylijskie bułeczki serowe z rozmarynem i czarnym pieprzem

Te bułeczki to klasyka kuchni brazylijskiej. Serowe bułeczki są naturalnie bezglutenowe, ponieważ robi się je z tapioki, a nie z mąki pszennej. Rozmaryn dodaje im aromatycznego ziołowego smaku.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 25 minut

  • 1/2 szklanki masła, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 2 szklanki mąki z tapioki
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 i 1/2 szklanki utartego sera Cotija lub Romano
  • 1 łyżeczka Kamis rozmaryn
  • 1/4 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz czarny
  1. Spryskaj blachę na 12 muffinów sprayem do gotowania zapobiegającym przywieraniu. Odstaw. Podgrzej na wolnym ogniu w średnim rondlu masło, wodę i mleko, mieszaj, aby rozpuścić masło. Przelej do miski miksera do ucierania z łopatkami. Dodaj mąkę z tapioki; miksuj przy niskiej prędkości przez 4 minuty do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj jajka. Dodaj ser Cotija, rozmaryn i pieprz; ubijaj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają (masa będzie gęsta i kleista).
  2. Rozdziel masę równo do foremek do muffinów przy użyciu łyżeczki do lodów.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 do 25 minut lub aż się zezłocą. Przejedź nożem po krawędzi każdej foremki, aby oddzielić ciasto od blachy. Schłodź na blasze odstawionej w bezpieczne miejsce przez 5 minut. Podawaj ciepłe (Bułeczki również świetnie smakują podawane w temperaturze pokojowej, jednak kremowe wnętrze wtedy stężeje).

Przepis na 12 porcji.

Wskazówka:
Mąkę z tapioki można znaleźć w supermarketach w dziale z produktami do pieczenia lub produktami naturalnymi. Można ją również kupić w sklepach z produktami południowoamerykańskimi jako maniok lub skrobię tapiokową.

Lody marchewkowo kardamonowe

Te wyjątkowe lody marchewkowe to zamrożona wersja Gajar Ka Halwa, czyli tradycyjnego hinduskiego deseru z tartej marchewki, klarowanego masła, mleka, cukru i orzechów. Kardamon nadaje temu odświeżającemu deserowi słodkiego, kwiatowego smaku.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 45 minut

Zamroź (w maszynie do lodów): według instrukcji

  • 1/4 szklanki całych orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki pistacji
  • 3 łyżki masła klarowanego lub masła niesolonego
  • 6 średnich marchewek, obranych i startych (3 szklanki)
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 3/4 szklanki cukru, oddzielnie
  • 3 łyżeczki Kamis kardamon
  • 4 żółtka jajek
  • 2 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  1. Upraż nerkowce i pistacje na dużej patelni na średnim ogniu, często mieszając przez 5 minut lub aż zaczną pachnieć. Zdejmij z patelni. Odstaw.
  2. Podgrzej masło klarowane na patelni na średnim ogniu. Dodaj marchewki; smaż, mieszając przez 5 minuty lub aż zmiękną. Dodaj mleko, 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę kardamonu; gotuj przez 25 minut lub aż większość mleka wyparuje. Często mieszaj, aby mleko się nie przypaliło. Zdejmij z ognia. Schłodź do temperatury pokojowej.
  3. W rondlu średniej wielkości przy użyciu trzepaczki ubij żółtka z pozostałą 1/2 szklanki cukru przez 1 do 2 minut lub aż masa stanie się bladożółta i zgęstnieje. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciągle mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 8 do 10 minut lub aż mikstura zagęści się i nie będzie spływać z łyżki. Zdejmij z ognia.
  4. Przelej do średniej metalowej miski. Dodaj wanilię i pozostałe 2 łyżeczki kardamonu. Dodaj mieszaninę z marchewką i uprażone orzechy; dobrze wymieszaj. Umieść miskę w zimnej wodzie na 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Wlej do maszyny do robienia lodów (o pojemności ponad 2 litry). Zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj w zamrażarce do podania. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowymi orzechami nerkowca i pistacjami.

Przepis na 10 porcji (po 1/2 szklanki).

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF