Krzysztof Kolumb był Polakiem, synem Władysława III, zwanego Warneńczykiem, a wnukiem Władysława Jagiełły. Tę kontrowersyjną teorię promuje amerykański profesor Manuel Rosa. O ile spór dotyczący pochodzenia odkrywcy „Nowego Świata” rozpala umysły historyków na wszystkich kontynentach, tak jeden fakt z jego życia pozostaje bezdyskusyjny. Kolumb przywiózł do Europy ziarno kakaowca. Można go zatem nazwać „Ojcem Czekolady”.

Tradycyjny proces wytwarzania czekolad (1)Czekolada to produkt, bez którego niemal 90 % populacji nie wyobraża sobie życia. Działa na nasze zmysły, uwodzi zapachem, drażni smakiem, wprawia w dobry nastrój.

Od czasu, gdy czekolada pojawiła się na starym kontynencie była pilnie strzeżoną tajemnicą. Hiszpanie przez lata ukrywali przed światem zdobyte przez Kolumba ziarna kakaowca. Ich kradzież groziła śmiercią. I to właśnie Hiszpanie, a dokładniej hiszpańscy zakonnicy, znający tajemne przepisy i orientalne przyprawy, wyczarowali pierwszą, słodką czekoladę.

Uwielbiana przez miliony

W miarę jak zaczęła pojawiać się w kolejnych krajach Europy, zdobywała serca, rozbudzała emocje i przebojem wdzierała się na salony. Rozsmakowali się w niej możni tego świata, jak i zwykli zjadacze chleba. Swoją delikatnością pieściła zmysły koronowanych głów, ale także poprawiała nastrój najbiedniejszym.

Współczesna czekolada dostępna w niezliczonej ilości wariacji, kolorów, smaków i zapachów jest nieodłącznym atrybutem prawdziwego smakosza.Czarna, biała, gorzka czy nadziewana – wszystko zależy jedynie od naszych preferencji. Ale pamiętajmy, że kluczem do powstania idealnej tabliczki, słodkiego batonika, czy wyjątkowych w swoim kształcie pralinek, jest tradycyjny sposób wytwarzania.

Tradycyjny proces wytwarzania czekolady (6)Ziarnko do ziarnka

Wszystko zaczyna się od aromatycznych ziaren, skrzętnie wydobywanych z owoców drzewa kakaowego. Poddane suszeniu i wstępnej fermentacji zamieniają kolor na ciemnobrązowy, nabierając aromatu. Wszystko to dzieje się na okołorównikowych plantacjach wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany. Kiedy wyschną rozpoczyna się właściwy proces produkcji. Tu z pomocą czekoladowym rzemieślnikom rusza w pełni zautomatyzowana, nowoczesna maszyneria. Ziarna po oczyszczeniu trafiają do prażenia, gdzie dzięki odpowiedniej temperaturze zdobywają charakterystyczny, mocny smak czekolady i przepiękną mahoniową barwę.

„Ostudzone ziarna są segregowane.  To wyjątkowy moment dla wyrobu finalnego – nazywamy go procesem doboru i mieszania ziarna kakaowego” – opowiada nasz przewodnik po czekoladowym świecie, dyrektor fabryki Wawel, Wojciech Winkel.

Właśnie ten proces wpływa na niepowtarzalny smak każdego ze słodkich produktów. To esencja jakości i najbardziej strzeżona tajemnica każdego producenta.

Tradycyjny proces wytwarzania czekolady (7)Zmieszane ziarna miażdży się następnie, aż do otrzymania półpłynnej masy – zwanej miazgą kakaową. Zawiera ona 55 % tłuszczu, który odzyskujemy po odpowiednim tłoczeniu. Pozostałością po tłoczeniu  jest proszek kakaowy. Zestawienie mas czekoladowych na bazie: miazgi, tłuszczu, cukru, mleka, następuje wg. receptur będących ścisłą tajemnicą każdej z firm czekoladowych.

Konszowanie i temperowanie – najważniejsze czekoladowe procesy

O tym, że dzisiejszy smak i wygląd czekolada zawdzięcza w dużej mierze Hiszpanom świadczy nazwa kolejnego procesu technologicznego. Chodzi o konszowanie – od hiszpańskiego „concha” – muszla. To bardzo ważny proces polegający na długotrwałym i intensywnym mieszaniu płynnej masy czekoladowej w konszach. Właśnie wtedy masa czekoladowa jest uszlachetniana, zyskuje jedwabistą gładkość i należyty smak. Potem następuje jeszcze temperowanie, niezbędne przed napełnieniem form. Nie chodzi tu jednak o zaostrzanie brzegów smakowitych czekoladowych tabliczek, a o proces powodujący końcową krystalizację tłuszczu kakaowego. Takie działanie powoduje idealny połysk, zachowujący się przez długie miesiące podczas prawidłowego przechowywania tabliczek czekoladowych. Formowanie i pakowanie czekolady wieńczy cały ten kunsztowny proces. Teraz wystarczy już tylko dokonać wyboru i delektować się wyjątkowym smakiem ulubionych łakoci. Smacznego !

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF