Żurek staropolski i biała kiełbasa – bez nich trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. My przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy urozmaicone o domowy makaron ze świeżo wybijanych jaj. Zobaczcie sami.

Żurek staropolski

White borscht with eggs and white sausage.Polish easter soupSkładniki:

– kości wędzone od schabu – 0,5 kg

– marchew – 1 średnia szt.

– seler – 0,5 średniej szt.

– woda – ok. 2,5l

– liść laurowy – 3 szt.

– ziele angielskie – 5-6 ziarnek

– gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml

– śmietana kwaśna 18% – 300ml

– sól, pieprz do smaku

– czosnek – 3 ząbki

– biała kiełbasa surowa – 0,5 kg

– jajka ugotowane na twardo

– Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość solimy i gotujemy, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
  2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
  3. Białą kiełbasę podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przykrywamy ją pokrywą i podduszamy. Pod koniec gotowania zupy dodajemy wyciśnięty czosnek.
  4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Smacznego!

Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Fot. Międzybrodzki MakaronSkładniki:

– Międzybrodzki Makaron wstążki – 250g

– surowa biała kiełbasa – 250g

– olej – 2 łyżki

– tarty chrzan – 3 łyżki

– słodka śmietana 18% – 300ml

– sól, cukier do smaku

– 3 jajka ugotowane na twardo

– natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.
  2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i podduszamy 10 minut.
  1. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
  1. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
  1. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF