Teraz, gdy balkony i przydomowe ogródki rozkwitły kwiatami i ziołami, jest najlepszy okres by przygotować aromatyczne oliwy. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół i odrobinę czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Co więcej, trudno wyobrazić sobie zdrowszy i równie smakowity dodatek do przystawek, sałatek, ryb czy mięsa.

Oliwa jest najbardziej zachwalanym przez lekarzy i dietetyków tłuszczem. Po pierwsze, jest pochodzenia roślinnego, więc nie zawiera cholesterolu. Po drugie, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ich znaczenie w diecie podkreślono w najnowszej piramidzie żywienia – specjaliści zalecają spożycie (lub nawet wypicie) każdego dnia około 2–3 łyżek oliwy. Dowodem na jej dobroczynne działanie są mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Ich dieta, bazująca na warzywach, rybach i oliwie, sprawia, że rzadziej niż inne nacje chorują na miażdżycę i nowotwory.

Na rynku można odnaleźć różne rodzaje oliw, a zdecydowanie najlepszą z nich jest oliwa Extra Virgine tłoczona na zimno. Przykładem takiej oliwy może być włoska Bertolli Orginale o głębokim smaku i zdecydowanym aromacie. Charakterystyczny bukiet tej odmiany delikatnie wydobywa najlepsze akcenty potraw. Ze względu na niską temperaturę spalania jest polecana przede wszystkim do sałatek, sosów, marynat lub świeżego pieczywa. Zupełnie innym produktem jest oliwa z oliwek, w której skład wchodzi oliwa rafinowana (oczyszczona) i odmiana z pierwszego tłoczenia. Hiszpańska oliwa Carbonell jest zdecydowanie delikatniejsza od wersji Extra Virgine. Nie wpływa na smak potraw i posiada wyższą temperaturę spalania, dzięki czemu ma szeroki zastosowanie i jest odpowiednia do smażenia, pieczenia i duszenia. W zależności od dań, do których będzie stosowana aromatyczna oliwa, należy wybrać odpowiednią jej odmianę.

Ten, kto nigdy nie spróbował aromatycznej oliwy nie wie co traci. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę. Zaserwowana do dania głównego, znakomicie wydobywa i wzmacnia smak dania. Włosi słyną z past podawanych z samą oliwą, np. spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli makaronu z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ostrą papryczką. Butelka oliwy z rozmarynem lub kwiatem bazylii i czosnkiem przyjemnie łechcze podniebienie, ale też pięknie wygląda. Małe buteleczki z kolorowymi oliwami wypełnionymi ziołami, są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchennej półki lub wykwintny i elegancki prezent.

W tym sezonie szczególnie polecamy efektowną i niezwykle smaczną oliwę z bazylią i czosnkiem oraz lekko pikantną oliwę z rozmarynem i ziarnami kolorowego pieprzu. Smakowite przepisy poniżej:

Oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem

250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (Bertolli)
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżeczki kolorowego pieprzu

Oliwa z bazylią i czosnkiem

250 ml oliwy z oliwek (Carbonell)

Pół szklanki listków bazylii

2 małe lub 1 duży ząbek czosnku, posiekany w plasterki

 

Rozpoczynając przyrządzanie swojej aromatycznej oliwy zacznij od wyparzenia butelek. Świeże zioła umyj, starannie osusz, włóż do czystych butelek i zalej oliwą. Napełnione butelki dobrze zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce, ponieważ światło może w znacznym stopniu obniżyć jakość. Tak przyrządzoną oliwę najlepiej przechowywać w lodówce. Voila!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF