Jeśli występuje u ciebie ryzyko chorób układu krążenia: masz podwyższony poziom cholesterolu we krwi, jesteś obciążona genetycznie, masz nadwagę lub otyłość, cierpisz na nadciśnienie i prowadzisz siedzący tryb życia szczególnie mocno powinnaś zwracać uwagę na tłuszcze, które jesz.

s-560-842Wybieraj te, które są najbardziej wartościowe i zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających stężenie złego cholesterolu. Wysoką zawartością najcenniejszych omega-3 wyróżnia się olej rzepakowy. Zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek. Pamiętaj, by każdego dnia spożywać ok. 2 łyżki oleju rzepakowego – prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF