Ponad milion zamówień, ok. 30% Polaków w zasięgu i zadowolenie klientów na poziomie 96% – tak po dwóch latach od startu wyglądają Ezakupy Tesco. Usługa właśnie została nagrodzona tytułem Innowator Rynku Spożywczego 2014 podczas VII Forum Rynku Spożywczego.

17Sprzedaż produktów spożywczych za pośrednictwem Internetu jest wciąż nową gałęzią polskiego handlu. Firmy chcące stać się liderem w tej branży muszą wciąż udoskonalać swoją usługę i dostosowywać ją do potrzeb klientów. Innowator Rynku Spożywczego 2014 otrzymany przez Tesco na  VII Forum Rynku Spożywczego jest ukoronowaniem ponad dwuletniej pracy firmy nad wprowadzeniem wygodnego sposobu dokonywania zakupów za pośrednictwem Internetu.

Zdaniem jury, usługa Tesco zasłużyła na wyróżnienie Innowatora Rynku Spożywczego „za zdobycie pozycji lidera e-handlu w Polsce, a także konsekwentne wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań w handlu, które czynią zakupy Polaków łatwiejszymi i przyjemniejszymi.”

Od momentu wprowadzenia usługi Ezakupy przez Tesco aż do teraz, wiele się zmieniło. Po pierwsze, zmieniły się zwyczaje zakupowe klientów i to co kupujemy. W 2011 roku najpopularniejszymi produktami kupowanymi za pośrednictwem Internetu w usłudze Tesco były kosmetyki, chemia gospodarcza i produkty ciężkie, jak wody i soki. Teraz, klienci coraz bardziej ufają tego typu zakupom i chętniej sięgają po świeże warzywa, mięso i owoce. Wszystkie te artykuły znajdują się w pierwszej 10 najchętniej kupowanych produktów w usłudze Tesco Ezakupy.

Zmianie uległo również to, jak zamawiamy. Mimo, że wciąż najpopularniejszym narzędziem do składania zamówień jest komputer, to klienci Tesco coraz chętniej wspomagają się smartfonami. Teraz, około 4,3% zamówień składanych jest za pomocą urządzeń mobilnych. Wszystko za sprawą nowej aplikacji, dzięki której możemy złożyć zamówienie niemal prosto z lodówki. Wystarczy, że skorzystamy z czytnika kodów kreskowych. Zeskanowane w ten sposób produkty zostaną automatycznie dołączone do naszego zamówienia.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF