Nasze małe pociechy przynoszą nam wiele radości, ale potrafią również sprawiać problemy. Grymaszenie przy stole, ciągłe wymówki: „nie chcę”, „nie zjem tego”, „nie lubię”. Tupanie nogami i wybuchanie płaczem – Te zachowania są znane każdemu rodzicowi. Zamiast złościć się na dzieci, pokażmy im, że jedzenie nie musi być wcale przykrym obowiązkiem, a gotowanie może być przyjemnością i fantastyczną zabawą!

CMSP140A_AR2Dzieci lubią czuć się ważne i odpowiedzialne, dlatego dużo chętniej zjedzą posiłek, w przygotowaniu którego uczestniczyły, niż ten wykonany przez kogoś innego. Małe pociechy źle znoszą narzucanie im woli: niech same, przy pomocy Waszych podpowiedzi, wybiorą, co mają ochotę przygotować, pozwólcie przejąć im częściową kontrolę. Niech kuchnia stanie się ich królestwem, a nie pomieszczeniem, w którym muszą karnie siedzieć, aż nie zjedzą wszystkiego z talerza.

Żeby nauczyć dzieci szacunku do jedzenia i zachęcić do zdrowego odżywania, trzeba im pokazać, jak powstają posiłki. Jeśli nauczycie ich dobrych nawyków już w młodym wieku, będą stosować prawidłową dietę także w dorosłym życiu. Wytłumaczcie im, że ważne są nie tylko wysokiej jakości produkty – dobre mięso, świeże owoce i warzywa – ale i naczynia, w których się je przygotowuje: wykonane tak, by żadne substancje nie przedostawały się do jedzenia. Pomoże Wam Termisil Huta Szkła Wołomin, która jest jedynym producentem naczyń ze szkła TERMISIL (borokrzemowego) w Polsce. Jej przeźroczyste naczynia będą najlepszym pomocnikiem w kulinarnej edukacji naszych milusińskich. Jeśli wykorzystacie garnek do przyrządzenia pysznej zupy, maluchy będą miały sposobność obserwować to, co dzieje się wewnątrz, kiedy wrze woda. A kiedy użyjecie naczynia żaroodpornego do przygotowania zapiekanki warzywnej, dzieci zobaczą jak zachowują się poszczególne składniki dania pod wpływem temperatury. Przez żaroodporne szkło dostrzegą, jak warzywa powoli puszczają aromatyczne soki i nasycają się barwami. Zrozumieją, jak „działa” gotowanie i pieczenie.

Ugotowanie obiadu z dzieckiem na pewno zajmie więcej czasu, niż wykonanie go samodzielnie. A kuchnia po takim „spektaklu” może wyglądać jak po przejściu tajfunu… Ale warto zaryzykować, poświęcić naszym pociechom całe popołudnie. Będziecie zaskoczeni, jak chętnie angażują się w przygotowanie posiłku, jak sumiennie starają się wykonywać powierzone im zadania. Proponujemy Wam prosty przepis na kolorową, ciekawą, warzywną zapiekankę, która z pewnością zainteresuje Wasze pociechy. Idealnie sprawdzą się do niej żaroodporne naczynia do pieczenia Termisil z systemem Grill&Drop, np. o pojemności 2,9 l.

Zapiekanka warzywna

PNGO100A_ARSkładniki:

– 2 papryki

– 1 duży bakłażan

– 4 ziemniaki

– 1 duża cukinia

– 4 pomidory

– kawałek żółtego sera (ok. 15 dag)

– zioła do dekoracji (np. kolendra, bazylia, natka pietruszki)

– bulion (najlepiej warzywny, może być też drobiowy)

– sól

Cukinię i bakłażana pokroić w plastry (bakłażana należy wcześniej posypać solą, żeby puścił kwaśny sok i odstawić na kilkanaście minut). Obrane ziemniaki pokroić w grubą kostkę, a oczyszczona z pestek paprykę w paski. Wszystkie przygotowane warzywa, poza pomidorami, wymieszać w żaroodpornym naczyniu 2.9 l Termisil i zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Zapiekać pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180C. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć ser i razem z pomidorami dodać do zapiekanki. Zapiekać jeszcze przez 10 minut. Zioła porwać na kawałki i posypać nimi zapiekankę przed podaniem.

Pamiętajmy, że gotowanie zbliża. W końcu przez żołądek do serca… Także serca malucha. Życzymy udanej zabawy!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF