Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 7 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paski

CPB_Tarta_na_kruchym_spodzie_ze_sliwkami_kalifornijskimi_1Mus z białej czekolady i malin:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 60 dkg świeżych malin
  • posiekane liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche ciasto. Do malaksera z końcówką hak wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i pokrojone w cienkie paski śliwki kalifornijskie, przez chwilę miksujemy całość do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy. Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli mamy nadmiar ciasta poza formą, przesuwamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Dół formy dziurkujemy widelcem, wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami. Ciasto pieczemy ok. 10 min.
w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy mus. W kąpieli wodnej (małą miseczkę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą) roztapiamy białą czekoladę dodając niewielką ilość śmietanki (ok. 50 ml). Roztapiamy do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia do wystygnięcia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną masę z białej czekolady, delikatnie łączymy składniki.

Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce, a na schłodzonej masie układamy maliny. Całość posypujemy drobno posiekanymi liśćmi świeżej mięty.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF