Tarta cytrynowa z malinami to rewelacyjny przepis na wakacyjny deser. Świeży i kwaskowaty smak cytryn wyśmienicie współgra z uwielbianą przez wszystkich słodyczą malin.

Składniki:

CIASTO

· 500 g mąki pszennej

· 150 g cukru pudru

· 250 g miękkiego masła

· 1 łyżkę ekstraktu wanilii

· skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)

· szczypta soli

· 2 jajka

Blog Apetyt Na KuchnieNADZIENIE

· 9 jajek

· 200 g cukru pudru

· 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi

· 250 ml śmietany 30%

POLEWA

· 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)

· 100 ml wody

· 100g cukru pudru

· 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

· Rozgrzać piekarnik do 160°C.

CIASTO:

· Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

· Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.

· Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.

· Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

NADZIENIE

· Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.

· Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.

· Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.

· Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA:

· Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.

· Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.

· Ciasto polać polewą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF