Program IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015, które odbędą się w dniach 17-19 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, jest już gotowy. Na zwiedzających czekać będzie prawdziwa uczta smaków i kolorów przygotowana przez prawie 200 wystawców, a także praktyczne warsztaty i konkursy z nagrodami.

Regionalia2014_1IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 zbliżają się wielkimi krokami. Wydarzenie to promuje produkty, które wytwarzane są w zgodzie z naturą i tradycją. Przez trzy dni będzie można przyjrzeć się bogactwu regionalnych przysmaków i tradycyjnych wyrobów z Polski i zagranicy. Zwiedzający będą mogli degustować oraz zakupić miody, wyroby mleczarskie, lokalne trunki, rozmaite wypieki oraz przetwory, pieczywo, mięsa i wędliny domowej roboty, oliwę, a także artykuły ekologiczne.

Ponadto nadchodzącą edycję targów wyróżni szeroka oferta produktów z zagranicy. Goście będą mieli okazję do skosztowania specjałów z Armenii, Bułgarii, Węgier, Turcji, Austrii, Ukrainy, Włoch i Grecji. Obok żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej zaprezentują się także firmy z sektora kosmetycznego oraz twórcy rzemiosła artystycznego z wyrobami z drewna, ręcznie robioną biżuterią i odzieżą inspirowaną folklorem.

Regionalia2014_4Praktyczne warsztaty

Na Targach Regionalia 2015 zwiedzający będą mogli dowiedzieć się o tym, jakie istotne informacje zawarte są na etykietach produktów, a także nauczą się ostrożności podczas zakupów.

Sobotnia prezentacja pt. „Jak prawidłowo czytać etykiety – czytamy dla Waszego zdrowia”, uświadomi konsumentom jak ważną rolę odgrywa zwracanie uwagi na skład produktów, które kupują. Okaże się też, że „znana marka” nie oznacza lepszej. Słuchacze dowiedzą się również co sprawia, że do koszyka trafiają produkty, których nie planowali wcześniej kupić.

Z kolei warsztaty pt. „Produkty ekologiczne, tradycyjne, lokalne. Gdzie szukać? Jak wybierać?”, które odbędą się w piątek, będą praktycznym poradnikiem dla świadomego konsumenta. Uczestnicy nauczą się rozróżniać poszczególne produkty, przekonają się na czym polega „eko” w eko-żywności oraz poznają przepis na produkt idealny. Odwiedzający dowiedzą się także dlaczego warto nosić len i jak najefektywniej wykorzystać jego właściwości, będą mogli również wziąć udział w warsztatach prasowania tej tkaniny. Na Targach Regionalia ciekawostką będą także spotkania z o. Zygmuntem Galochem – benedyktynem z opactwa w Tyńcu, który będzie snuł opowieści tynieckie, podpisywał książki, a także częstował produktami benedyktyńskimi.

Regionalia2014_3Kosz przysmaków do wygrania

Zwiedzający Targi Regionalia 2015 będą mogli spróbować sił w konkursie. Osoba, która wymyśli najlepsze hasło reklamowe promujące targi otrzyma kosz produktów od wystawców. Aby wziąć udział w konkursie należy polubić stronę Targów Regionalia na Facebooku, a następnie wypełnić i wrzucić do urny wypełniony formularz. Obok zaproponowanego hasła reklamowego powinno pojawić się uzasadnienie, dlaczego warto przybyć na targi. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w niedzielę 19 kwietnia.

Konferencja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Pierwszego dnia targów, tj. 17 kwietnia, o godzinie 12:30 odbędzie się konferencja Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pt. „Polskie smaki – historia jakości i tradycji”. Na konferencji prasowej przedstawiony będzie dorobek działalności Izby obejmujący 15 lat dokumentacji i promocji polskich regionalnych specjałów, a także ponad 15 tysięcy zidentyfikowanych tradycyjnych produktów i potraw. Przybliżony zostanie także jedyny krajowy system certyfikacji żywności regionalnej i tradycyjnej „Jakość Tradycja”. Po konferencji słuchacze będą mogli wziąć udział w degustacji tradycyjnych wyrobów.

Podróż z Targiem Śniadaniowym

Trzydniowe menu Targu Śniadaniowego również wygląda apetycznie. Ten oficjalny partner Targów Regionalia 2015 zaprosi gości do Hiszpanii, Turcji oraz Holandii. Podróż po smakach regionów rozpocznie pokaz przygotowania tortilli de patatas, potrawy, która stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek. Następnie zaserwowana zostanie dawka informacji o najsławniejszej szynce w Hiszpanii – Jamón Ibérico, a ostatnim daniem popisowym będzie zupa gazpacho.

Na deser zwiedzający przeniosą się do Turcji. Tu czekać będzie na nich baklawa, której receptura pochodzi z czasów osmańskich. W repertuarze Targu Śniadaniowego znajdzie się również warsztat i prelekcja producenta tulipanów. Opowie on o fenomenie tulipana, który doprowadził do tego, że stał się jednym z najpopularniejszych kwiatów na świecie. Zwiedzający uzyskają cenne wskazówki na temat uprawy tych roślin oraz tworzenia nowych odmian.

Patronaty

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się pod honorowymi patronatami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Równolegle z IV Targami Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbywają się XX Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz III Targi Agroturystyka.

Informacje praktyczne

IV Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015 odbędą się w dniach 17-19 kwietnia 2015 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.targiregionalia.pl oraz www.targiagroturystyka.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF