Żyjemy w czasach, w których wszechobecny pośpiech wpływa na nasze zwyczaje żywieniowe. Nie przykładamy wagi do tego, co znajduje się na naszym talerzu, bo zależy nam głównie na tym, by szybko zaspokoić uporczywy głód. Tymczasem Fast Food’y i żywność mocno przetworzona, po które tak chętnie sięgamy, skutkują dodatkowymi kilogramami i mogą przyczyniać się również do rozwoju wielu chorób.

12Jak pokazują statystyki, Polakom zależy na dobrym zdrowiu („Style Zdrowia Polaków”, USP Zdrowie, 2013). W trosce o nie, prawie połowa badanych wprowadza do swojej diety rozmaite ograniczenia. Większość z nich deklaruje spożywanie mniejszych porcji lub rezygnację z wieczornych posiłków. Co ciekawe, z samej diety korzysta tylko 16% z nas. Tymczasem, troszcząc się o dobre zdrowie i kondycję, wystarczy rozsądne podejście do zasad odżywiania i wprowadzenie do codziennego harmonogramu odrobiny ruchu. Zasady te idealnie obrazują zalecenia żywieniowe przygotowane przez ekspertów z Harvarda.

Harvard School of Public Health jest jednym z najbardziej renomowanych ośrodków, wydających najbardziej opiniotwórcze publikacje naukowe na temat żywienia. Naukowcy z tej prestiżowej uczelni opracowali niezależne od wpływów lobbystycznych zalecenia żywieniowe w czytelnej, graficznej formie – tzw. talerza zdrowego odżywiania (Healthy Eating Plate). Przedstawiony schemat żywieniowy oparty jest na rzetelnych i niezależnych badaniach naukowych, a do jego powstania nie przyczyniło się żadne lobby żywieniowe. Podkreślić należy fakt, iż w terapii konkretnych chorób rekomendacje dotyczące odżywiania mogą być nieco inne (ale niesprzeczne). Założenia Harvard School od Public Health opierają się na następujących elementach:

1. Używaj zdrowych olejów (takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy) do gotowania i do sałatek. Ogranicz masło, unikaj tłuszczów typu trans.

2. Im więcej jesz warzyw i im bardziej są one zróżnicowane – tym lepiej. Nie wliczaj w to ziemniaków i frytek.

3. Jedz mnóstwo owoców we wszystkich kolorach.

4. Pij wodę, herbatę lub kawę (z małą ilością cukru lub bez cukru). Ogranicz spożywanie mleka i nabiału (1-2 porcji dziennie) i soków (1 mała szklanka dziennie). Unikaj napojów słodzonych.

5. Jedz produkty z pełnego przemiału ziarna (jak brązowy ryż, chleb razowy, pełnoziarnisty makaron). Ogranicz rafinowane produkty zbożowe (takie jak biały ryż czy białe pieczywo).

6. Wybieraj ryby, drób, rośliny strączkowe i orzechy. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, baraniny czy cielęciny). Unikaj boczku, wędlin i innych przetworów mięsnych.

7. Bądź aktywny fizycznie.

Te zalecenia dobrze wkomponowują się w filozofię TERMISIL Huty Szkła Wołomin S.A., która jest jednym z trzech europejskich producentów szkła borokrzemowego (żaroodpornego) z własną zastrzeżoną marką szkła TERMISIL, produkowanego według technologii, opracowanej w trakcie wieloletniej działalności. Wysoka jakość wykonania, innowacyjne i funkcjonalne pomysły oraz oryginalne wzornictwo przyciągają uwagę konsumentów w 40 krajach. Misją firmy jest dostarczanie rozwiązań, przydatnych na drodze do zdrowego życia. W tym celu TERMISIL oferuje naczynia o wysokiej odporności termicznej na działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C. Gładka powierzchnia szkła ułatwia utrzymanie produktów w czystości i umożliwia stosowanie go również w zmywarce. Twardość i wysoka odporność mechaniczna zapewnia wytrzymałość na zarysowania i matowienie w zmywarkach. Dzięki niezwykłym właściwościom, naczynia tej marki są dedykowane również do podgrzewania w mikrofalówkach.

Wśród propozycji tego producenta, znajdziemy m.in. naczynia żaroodporne z innowacyjnym, opatentowanym systemem grill&drop, brytfanny, a także cało-szklane dzbanki czy garnki. Pełna oferta zawiera całe spektrum praktycznych naczyń, które okażą się przydatne w każdej kuchni.

W trosce o dobrą interakcję ze swoimi odbiorcami, TERMISIL we współpracy z blogerkami kulinarnymi (kulinarna fuzja, cupofmoka) zachęca do wypróbowania smacznych i zdrowych przepisów kulinarnych. Ich wykonanie nie jest trudne, a smak niejednokrotnie zaskakujący. Poniżej prezentujemy przepis na Hummus z marchewką, który można jeść jako pastę do kanapek lub jako dip do pokrojonych w słupki warzyw.

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 1/4 szklanki tahini
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 średnie marchewki

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy i obieramy marchew, następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, uprzednio posmarowanego oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-30 minut aż zmięknie. Pastę tahini dokładnie miksujemy w blenderze z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy przyprawy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Do masy dodajemy ciecierzycę z puszki. Blendujemy ponownie na najwyższych obrotach, do momentu aż uzyskamy gładką konsystencję. Upieczoną marchew obieramy ze skórki i dodajemy do masy. Ponownie miksujemy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF