Penne, tagliatelle, spaghetti, wstążki, nitki, świderki… Koniecznie ugotowane al dente. Podawane na wiele sposobów – z sosami oraz ulubionymi dodatkami. Latem w lekkiej odsłonie z sezonowymi warzywami, zimą w nieco cięższej wersji np. alla carbonara. Mowa oczywiście o makaronach. W programie Tajemniczy Składnik Paweł Wałęsa opowiedział o sekretnych sposobach na przygotowanie idealnego makaronu, których nauczył pod okiem Massimo Bottury w trzygwiazdkowej włoskiej restauracji Osteria Francescana. Poniżej zdradzamy przepis na przepyszne ravioli z owocami morza oraz warzywami strączkowymi i szpinakiem, a także tajemnicze porady na makaron doskonały.

Ravioli z owocami morza oraz warzywami strączkowymi i szpinakiem

Paweł Wałęsa

Składniki

ravioli 3Ciasto makaronowe

  • 550 g mąki semolina
  • 4 jajka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Farsz na ravioli

  • 100 g dorsza
  • 50 g śmietany 20% (kremówki)
  • 150 g krewetek
  • 200 g przegrzebków
  • 150 g łososia
  • skórka z 1/3 cytryny
  • świeże zioła

Przygotowanie

Mąkę i sól wsyp do misy robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabianie ciasta na makaron. Na końcu możesz ciasto wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Podziel je na 6 części i zawiń szczelnie folią spożywczą. Następnie odstaw do lodówki na 1-2 h, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz.

Łososia i śmietanę zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny, świeże zioła, sok z cytryny. Następnie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi w kostkę krewetkami, dorszem i przegrzebkami. Całość dopraw solą. Farsz uformuj w małe kuleczki.

Po 1-2 h ponownie wyrabiaj ciasto na makaron, aż będzie gładkie i elastyczne. Każdą kulkę przepuścić przez maszynkę do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka na ravioli.  Aby skleić ravioli, posmaruj pędzelkiem zamoczonym w żółtku środek oraz boki ciasta, następnie nałóż na nie farsz. Zakryj je drugim plackiem i połącz brzegi naokoło. Gotuj we wrzątku maksymalnie 4 minuty.

Sos

  • szalotka 4 szt.
  • trawa cytrynowa 1/2 szt.
  • 1 imbir (średniej wielkości)
  • 15 g masła (duża łyżka)
  • 300 g wermutu
  • 250 ml wytrawnego wina
  • 500 g wywaru rybnego
  • 500 g śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • tymianek cytrynowy
  • szczypta soli

Warzywa

szparagi/ groszek cukrowy/ fasolka szparagowa/ szpinak.

Przygotowanie

Roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, trawę cytrynową i drobno posiekany imbir. Całość należy zeszklić na maśle, przez około jedną minutę. Dodać wino, wermut i redukować do momentu uzyskania rzadkiego syropu. Następnie dolać bulion rybny i zredukować całość o połowę. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu około 15 min. Doprawić solą do smaku.

Grillowane szparagi/ groszek cukrowy/ fasolkę szparagową blanszować w osolonej wodzie ok. 1 minuty. Szpinak podsmażyć na maśle przez 10 sekund ze szczyptą soli.

Porady eksperta

  • Przygotowując ciasto na makaron, skorzystaj z mąki semoliny. Ma więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne, a makaron lepszy w smaku.
  • Ciasto podczas przechowywania w lodówce musi być szczelnie zawinięte w folię, aby nie nabrało wilgoci.
  • Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować – tak, aby delikatnie było widać farsz pod nim kiedy lepi się ravioli.
  • Brzegi pierożki sklejaj blisko farszu, nie zostawiając powietrza. Dzięki temu podczas gotowania nie ravioli nie popękają i zachowają ładny kształt.
  • Podczas przygotowania dań, nie mieszaj makaronu na patelni łyżką. Lepiej delikatnie ją podrzucać, ponieważ wtedy makaron zachowa swoją formę, nie połamie się,
  • Makaron powinien być podawany świeży, prosto z wody. Dlatego przygotowując danie najlepszym pomysłem jestem gotowanie makaronu przez parę minut, odlanie wody
    i wstawienie go do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Przed samym podaniem wyjmij go z lodówki, zalej wrzątkiem na 30 sekund, potem wrzucić na patelnię do sosu.
  • Jeśli podajesz makaron z sosem, nie przelewaj go tuż po ugotowaniu zimną wodą. W ten sposób wypłukujemy skrobię, która pomaga dobrze otoczyć makaron przez sos.

Kulinarny asystent

Jak się okazuje, przygotowanie pysznego domowego makaronu wcale nie musi być czasochłonnych i wymagającym zajęciem. Wystarczy mieć pod ręką odpowiedniego asystenta, który nas wyręczy. Robot kuchenny Kitchen Assistent EKM4000 powstał
w oparciu o wieloletnie doświadczenie marki Electrolux w wyposażaniu profesjonalnych i domowych kuchni. Posiada 10 prędkości pracy, silnik o mocy 1000W oraz metalową, solidną obudowę. Zastosowane rozwiązania zapewniają swobodę przyrządzania posiłków oraz sprawiają, że urządzenie jest odporne na obciążenia oraz upływ czasu. Wyposażony jest w trzy dodatkowe końcówki: mieszadło, ubijak oraz hak do wyrabiania ciasta i można go rozbudowywać o przystawki do robienia różnego rodzaju makaronów Robot posiada dwie misy – dużą, o pojemności 4,8 litra oraz mniejszą, o pojemności 2,9 litra, które pomieszczą wszystkie niezbędne składniki.

Więcej przepisów oraz cennych wskazówek poznacie w programie Tajemniczy Składnik, emitowanym w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl! Serdecznie zapraszamy!

Więcej informacji:

  • Strona www: electrolux.pl
  • Facebook: facebook.com/electroluxpolska
  • Instagram: instagram.com/electrolux_pl
  • YouTube: youtube.com/user/electrolux
  • Twitter: twitter.com/Electrolux

Pinterest: pinterest.com/electrolux

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF