O spaghetti, nie występującym jeszcze pod swoją dzisiejszą nazwą (będącą, notabene, zdrobnieniem od słowa ,,spago” – sznurek) pisał już w XII wieku arabski geograf al Idris. Choć od wymyślenia kultowego makaronu minęło wiele lat, potrawy na jego bazie nie wychodzą z mody. Poznaj niezwykłe ciekawostki dotyczące makaronu i trzy oryginalne pomysły na lekką, makaronową ucztę, wbrew pozorom idealną także na upały!

Spaghetti z pesto alla Calabrese, serem mozzarella z mleka bawolic i cukinią- małeMakaron nie z tej ziemi

Spaghetti jest nie tylko podstawą pożywnych posiłków, ale bywa także inspiracją – w 2005 roku w Kansas zarejestrowano religię zwaną Pastafarianizmem, której bóstwem jest Latający Potwór Spaghetti. Od nitek z południa Italii swoją nazwę zaczerpnął nazwę także osobny gatunek filmowy, a mianowicie słynne spaghetti westerny (czyli po prostu westerny kręcone przez włoskich reżyserów). Smakowity makaron pojawiał się wielokrotnie na ekranie – zarówno tym srebrnym, jak i małym. Spaghetti zajadał się Toto, ale też bohater filmu ,,Amerykanin w Rzymie” z 1954 roku, a nawet… muppety! Z kolei sceny z Julią Roberts zachwycającą się włoską pastą w filmie „Jedz, módl się i kochaj” pamiętają chyba wszyscy.

Odświeżamy spaghetti

Jeśli jesteście fanami włoskich nitek, ale znudziło Was już bolognese czy alio e olio, koniecznie musicie spróbować spaghetti
w zaskakującej, ale też prostej do przygotowania odsłonie. Z odsieczą przychodzi po raz kolejny marka Barilla i chyba najbardziej lubiany Włoch w Polsce – Stefano Terrazzino.

W drugim odcinku serii ,,Barilla to pasta. Makaron po włosku” nasz kucharz-amator porwał się na spaghetti w trzech smakowitych wersjach: z kurczakiem, z mozzarellą i z kalmarami.  Każda z wersji zadziwia – makaron z kalmarami na musie z cieciorki pozostaje w centrum kulinarnych trendów, nawiązując do tak modnego obecnie hummusu.  Z kolei szlachetny smak mozzarelli z mleka bawolic dobitnie pokazuje jak ważna w kuchni jest jakość. Nie dość kulinarnych ciekawostek? Anchois, użyte przez Stefano w przepisie z kurczakiem wykazuje podobne właściwości, co… glutaminian sodu – wzmacnia smak i aromat potraw, znacznie potęgując rozkosze podniebienia. Słowem, jest czego próbować!

Do garnków! Gwarantujemy, że i tym razem będzie pysznie!

Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=LqGSmSAQU6k

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF