Finalny efekt dania zależy od jakości składników, z jakich zostanie przygotowane. Słynni szefowie kuchni w swoich książkach polecają, by kupować najlepsze surowce na jakie nas stać. Zasada ta dotyczy także bakalii, które tradycyjnie dodawane są do świątecznych dań i wypieków, a ostatnio – ze względu na swoje walory zdrowotne – są także przebojem w kuchni osób odżywiających się świadomie. Jak rozpoznać bakalie najwyższej jakości, które będą wartościowym dodatkiem w naszej kuchni, a także niezastąpioną i pyszną przekąską?

Skarby natury

Słowo bakalie wywodzi się z języka arabskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza handlarza. Bakalie to grupa ponad 60 suszonych owoców, orzechów, a także ziaren o egzotycznym, ale i bliskim nam pochodzeniu. Bakalie to znakomite przekąski, które mogą być spożywane indywidualnie lub jako mieszanki, są także niezastąpionym składnikiem dań wytrawnych, wypieków i sałatek. Ich walory zdrowotne są nie do przecenienia – większość bakalii to znakomite źródło błonnika pokarmowego oraz witamin i mikroelementów oraz zdrowych tłuszczy, które wspomagają funkcjonowanie organizmu.

Bakalia bakalii nierówna

Tylko z pozoru wszystkie bakalie są takie same – nie wszystkie mają taką samą jakość i identyczną zawartość składników odżywczych. Wiele zależy od ich pochodzenia, sposobu uprawy, zbiorów i suszenia, a także dbałości o produkt na etapie transportu z odległych plantacji oraz jego przechowywania. Suszone owoce najwyższej jakości powinny przede wszystkim być całe, mieć jednolity kształt i dużą zawartość soczystego miąższu. W przypadku orzechów warto zwrócić uwagę na skórkę, która powinna być gładka i bez uszkodzeń oraz na chrupkość i aromat, które świadczą o świeżości.

bakalland_zurawina

Żurawina – klejnot wśród bakalii

Ta wyjątkowa bakalia przebojem weszła do naszej kuchni. Najlepsze owoce żurawiny pochodzą z USA, a o ich jakości świadczy owalny kształt całych owoców oraz wysoka zawartość soczystego miąższu. Dzięki temu, że owoce żurawiny suszone są w całości, utrzymują intensywny kolor, jędrność, smak i niepowtarzalny aromat. Żurawina jest prawdziwym skarbem dla naszego organizmu – jest bogata przede wszystkim w błonnik, który reguluje pracę naszego układu trawiennego. Jest to zatem idealna alternatywa dla niezdrowych przekąsek oraz atrakcyjny zamiennik słodyczy dla najmłodszych, szczególnie w wersji z sokiem z granatu!

bakalland_rodzynki

Niezliczone oblicza rodzynek

Rodzynki znamy wszyscy, nie każdy jednak wie, że występują w wielu odmianach. Te najlepszej jakości pochodzą z okolic Izmiru w słonecznej Turcji. Aby zachować niezwykle cenny miąższ, winogrona zbierane są ręcznie, a następne poddawane naturalnemu procesowi suszenia na słońcu. W ten sposób zachowują naturalnie słodki smak i cenne wartości odżywcze. Te pyszne bakalie to bogactwo m.in. odżywczych dla naszego organizmu pierwiastków – miedzi i potasu oraz witaminy B6.

 bakalland_orzechy

Orzechy włoskie Chandler

Wśród orzechów włoskich wyrafinowaniem i szlachetnością odznacza się odmiana Chandler. Smakosze doceniają ją ze względu na smak i wygląd. Ten wyjątkowy orzech o wytrawnym, intensywnym smaku pochodzi z Chile. Skorupki usuwane są w sposób gwarantujący zachowanie, połówek orzechów w całości. Dzięki temu mogą stać się wyszukaną ozdobą wypieków lub wyśmienitą przekąską. Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in.: fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu.

bakalland_morele

Morele pełne słońca

Miękka, mięsista skórka i słodki smak to sekret najlepszych moreli. Duże i sprężyste owoce, dojrzewające w pełnym słońcu w Turcji, pozwalają przez cały rok rozkoszować się smakiem i wspomnieniami z wakacyjnych podróży. Odmiana z tureckiej Malatyi szczególnie nadaje się do suszenia, bowiem można drylować ją jednym naciśnięciem, a pestka z owocu wyskakuje sama – bez straty cennego miąższu. Takie morele to naturalne bogactwo witaminy A, żelaza oraz wapnia, potasu, tiaminy, ryboflawiny oraz magnezu.

bakalland_bakalie

Słodkie jak śliwki Ashlock

Choć polskie śliwki są smaczne i aromatyczne, najsłodsze śliwki odmiany Ashlock przeznaczone do suszenia pochodzą z Peru. Najważniejszą rolę odgrywa sposób ich drylowania – jedno nakłucie nie tylko usuwa pestkę, ale przede wszystkim pozwala zachować miąższ, jędrność owocu oraz cenne wartości odżywcze. Dzięki temu zachowują również owalny, jednolity kształt. Wysokiej jakości śliwki suszone mają niesamowity wpływ na nasz metabolizm. Kilka sztuk tych wysokobłonnikowych bakalii zjedzonych po obiedzie, pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy i przyspieszy trawienie, nawet ciężkostrawnych potraw. Powinny je spożywać także osoby, które chcą zadbać o dobry wzrok – bowiem śliwki są naturalnym źródłem witaminy A. Suszone śliwki świetnie wpływają na kondycję włosów, ze względu na zawartość miedzi.

bakalland_migdaly

Chrupiący skarb natury

Najlepsze migdały dojrzewające w słonecznej Kalifornii to gatunek Non Pareil, cechujący się najwyższą jakością surowca i uznawany za najsmaczniejszy wśród migdałów. Jak je rozpoznać? Mają gładką, pomarańczowo-złotą skórkę, a przy tym są bardzo chrupiące oraz delikatny słodki smak. Migdały to prawdziwy skarb natury – są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzięki zawartości magnezu, wapnia, a także cennej witaminy B2 i kwasu foliowego. Już niewielka porcja zaspakaja całodziennie zapotrzebowanie na witaminę E, cynk i miedź, co sprawia, że są one najlepszym sposobem na piękny i zdrowy wygląd.

Podróż do świata bakalii to odkrywanie wspaniałych smaków. Warto zostać koneserem suszonych owoców i orzechów, by nasze dania, zarówno codzienne, jak i te świąteczne cieszyły zmysły i dostarczały organizmowi cennych składników odżywczych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF