Ketchup w szklanym słoiczkuJabłka w szklanym słoiku? Ketchup w szklanej butelce? Dlaczego nie! Szklane opakowania zaczynają wracać na sklepowe półki. Szkło coraz częściej kojarzy się ze zdrowym stylem życia: pozwala zachować smak i witaminy, stanowi barierę przed bakteriami, nadaje się do ponownego użytkowania i dodatkowo jest doskonałym surowcem wtórnym. – To dzięki tym właściwościom a także odpowiedniej metodzie produkcji w szklanych opakowaniach możemy znaleźć najwyższej jakości, naturalne produkty – mówi Barbara Grzywacz, przedstawiciel Firma Bracia Urbanek, producenta przetworów owocowo-warzywnych z Łowicza, który dołaczył do akcji promującej szkło.

 

W 100 proc. neutralne

Szkło jest chemicznie obojętne, co gwarantuje brak negatywnego wpływu na smak i właściwości zawartości opakowania szklanego. Oznacza to, że składniki szkła nie przenikają do znajdującego się w środku produktu i dzięki temu są one w pełni bezpieczne dla konsumenta.

 

Bariera nie-do-pokonania

Odporność szkła na warunki zewnętrzne jest ogromna. Ze względu na swoją strukturę cząsteczki szkła są gazoszczelne. Co to oznacza? Przede wszystkim ochronę dla produktów reagujących z tlenem: szkło jest barierą przed przedostaniem się tlenu do środka opakowania. Szkło nie wiąże i nie wchłania obcych substancji ani z zewnątrz opakowania ani z jego zawartości.

 

Zero „chemii”

Szkło pozbawione jest także bisfenolu A, ITX, estrów ftalowych, aldehydu octowego i innych, potencjalnie szkodliwych chemikaliów. Jest to szczególnie istotne w przypadku alergików, dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży dla których bezpieczeństwo produktu jest niezwykle ważną kwestią.

 

W trosce o środowisko

Szkło idealnie nadaje się do ponownego użycia – możemy wykorzystać do przechowywania żywności i przygotowania przetworów domowych. Szkło jest także doskonałym surowcem wtórnym i nadaje się w 100 proc do ponownego przetworzenia. Powstałe produkty są ciągle tej samej jakości i zachowują te same, co na początku parametry.Dzięki recyklingowi zużytych butelek i słoików uzyskujemy nowe szkło, oszczędzając przy tym energię i środowisko (o 20% mniej zanieczyszczeń dostaje się do powietrza i o 50% mniej do wody). Aby otrzymać szkło najwyższej jakości wrzucajmy do pojemników tylko szkło opakowaniowe: słoiki i butelki. Takie elementy jak lustra, żarówki, szyby, żaroodporne naczynia, kieliszki i szklanki nie nadają się do ponownego przetworzenia w opakowania szklane.

 

 

Jak wygląda proces recyklingu?

 

Po przewiezieniu do huty szkło zostaje zważone i trafia do kruszarki. Duże elementy zostają usunięte, metalowe części są wyciągane za pomocą magnesu, lekkie odpady dostają się do specjalnego odkurzacza, a światło laserowe wykrywa elementy nieprzeźroczyste np. ceramikę.

Po oczyszczeniu stłuczki następuje proces jej topienia w wannie szklarskiej. Stopione i sklarowane w piecu szklarskim szkło przechodzi do zasilacza, gdzie następuje proces formowania kropli szkła, której nadaje się kształt butelki lub słoika. Powstałe w ten sposób formy wędrują do odprężarki, w której pod wpływem obniżenia temperatury słoiki i butelki zyskują parametry wytrzymałościowe a w kolejnym etapie zostają uszlachetnione, dzięki odpowiednim procesom.

 

Zostań przyjacielem szkła

 

W Polsce istnieje Ruch Przyjaciół Szkła, wspierany aktywnie przez Ardagh Group, którego główną misją jest promowanie opakowań szklanych i recyklingu szkła. Na stronie www.friendsofglass.com/pl znajdziesz przeróżne ciekawostki dotyczące szkła i rady, dotyczące recyklingu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF