Składniki (8 szaszłyków):

• 200 g ananasa
• 250 g filetu z łososia
• 40 listków mięty
• 3 gałązki tymianku
• 3 gałązki kopru
• 3 g różowego pieprzu
• 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
• 30 ml soku z cytryn Limmi
• sól

4Sposób przygotowania:

• Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF