Jesień zachwyca nas nie tylko tęczą barw, ale także bogactwem pysznych i zdrowych, sezonowych warzyw. Kolor pomarańczowy należy do tych najbardziej apetycznych w kuchennym menu – dlatego podczas jesiennych zakupów coraz częściej sięgamy po dynię. To absolutny hit naszych kulinarnych inspiracji! Można wyczarować z niej niemal wszystko – placki, zupy krem, gulasze, ciasta… Pomysłów na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele! Jeśli chcesz, aby Twoja rodzina pokochała dyniowe przysmaki przygotuj je z produktami marki WINIARY, dzięki którym zyskają zawsze odpowiednio doprawiony smak!

  • Bulion Warzywny WINIARY – wyrazisty zapach i smak włoszczyzny podkreśli dania z makaronem lub ryżem. Bulion Warzywny to idealna baza do przygotowania np. pysznego sosu do makaronu z jesiennymi warzywami oraz grzybami.
  • Przyprawa ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Jesienią świetnie sprawdza się jako uzupełnienie zup, podkreślając ich wyjątkowy aromat.
  • Majonez Dekoracyjny WINIARY – jego wyjątkowy smak, doskonała jakość oraz kremowa konsystencja zdobyła sobie serca Polaków i od lat jest najczęściej wybieranym majonezem w naszym kraju. Doskonały do jesiennych sałatek np. z cukinią lub tradycyjnej jarzynowej.
  • Sugerowana cena detaliczna produktów:

Bulion Warzywny WINIARY (60g)- ok. 1,79 zł
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY – ok. 3 zł
Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł

27

Gdy za oknem plucha, a popołudnia ciągną się w nieskończoność szukamy zajęć, które pozwolą nam zapomnieć o jesiennej chandrze. Eksperymenty w kuchni to idealny sposób na długie, październikowe wieczory. Te z dynią w roli głównej nie tylko wzbogacą nasze posiłki o cenne składniki, ale pozwolą do wspólnej zabawy zaangażować także naszych bliskich. Z miąższu dyni makaronowej możemy przygotować na przykład pyszną zupę, a z pozostałej części wspólnie z dziećmi zrobić śmieszne lampiony na hallowen. To przepyszne warzywo nie tylko pięknie wygląda, ale jest także niezwykle zdrowe i pyszne, dlatego warto aby na stale zagościło w naszej kuchni!

Dynia posiada wiele wartości odżywczych oraz mnóstwo witamin. Bogata jest także w błonnik, dzięki któremu posiłki przygotowywane z jej dodatkiem są niezwykle sycące. – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk marki Winiary. Warto wprowadzać ją do diety dziecka, ponieważ jest mało alergenna i lekkostrawna. Dzięki zawartemu w niej beta karotenowi wspiera nasz układ odpornościowy, który jesienią często jest osłabiony.

Dynia kusi nas nie tylko apetycznym wyglądem, ale i mnogością możliwości zaangażowania jej w nasze codziennym menu. Jest na tyle uniwersalnym warzywem, że można na jego bazie przygotować zarówno wytrawne dania, jak i te podawane na słodko. Podczas jesiennych dni warto wykorzystać ją do ugotowania pysznej zupy, która jest nie tylko pożywna, lekkostrawna ale także rozgrzewa, dzięki czemu łatwiej unikniemy przeziębienia. Do przygotowania kremu z dyni możemy zaangażować także nasze pociechy, ponieważ jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Aby był odpowiednio doprawiony możemy dodać do niego przyprawę ZIARENKA SMKAU Uniwersalne WINIARY, dzięki której zyska idealny smak. Miąższ dyni możemy wykorzystać także do zrobienia pysznego sosu, doskonałego jako dodatek do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Wystarczy podsmażyć go na patelni z cebulką, czosnkiem, grzybami, dodać słodką śmietankę i doprawić całość Bulionem warzywnym WINIARY i gotowe! Na mniejszy głód możemy przygotować pieczoną dynię z odrobiną czosnku i przypraw. Taka przekąska idealnie komponuje się z dipem majonezowo – śmietanowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Potrzebujesz więcej inspiracji na ciekawe dania z dynią? Wejdź na www.winiary.pl i zaskocz swoich bliskich różnorodnością jesiennych posiłków!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF