Czyli przepis na to, jak zaskoczyć znajomych podając im drinka na bazie herbaty podczas sylwestrowej imprezy.
Już za kilka dni długo wyczekiwana i planowana przez wielu szampańska zabawa. Wielu z nas zastanawia się właśnie nad menu na tę wyjątkową noc.  Z przepisami na herbaciane drinki proponowanymi przez markę Dilmah na pewno uda się zaskoczyć gości czymś oryginalnym i smacznym.

 

 

Zazwyczaj drinki na bazie herbaty przygotowuje się na zimno i choć w niektórych przepisach podstawę stanowi ciepły napar, nie mają one wiele wspólnego z rozgrzewającą góralską herbatką, popularną wśród narciarzy. Przygotowanie takiego napoju to trudna sztuka, której istotą jest takie łączenie smaków oraz wyczucie proporcji, aby podkreślić smak herbaty a jednocześnie wkomponować weń inne nuty smakowe.

 

Popularyzacji tej trudnej sztuki służą organizowane co roku przez markę Dilmah Mistrzostwa Sommelierów, których celem jest wyłonienie sommeliera, barmana lub kelnera, który w sposób mistrzowski przygotuje herbatę, w tym również drinki z jej wykorzystaniem. W bieżącym roku zwycięski napój alkoholowy na bazie herbaty Dilmah Maroccan Mint Green Tea i rumu skomponowała Ewelina Jaworska z radomskiej Pivovarii zaś w jednej z poprzednich edycji konkursu jurorów zachwycił przepis na drinka na bazie herbaty jaśminowej i koniaku autorstwa Adama Karkowskiego z łódzkiej Costa del Mar.

Herbata z racji swojego bogactwa smaków może być też podstawą do przygotowania wyśmienitych mocktaili i bezalkoholowych drinków. Są one doskonałą propozycją na sylwestrową zabawę, bowiem nie każdy może bądź lubi spożywać napoje zwierające procenty.

Poniżej przedstawiamy sylwestrowe propozycje na bezalkoholowe drinki przygotowane na bazie herbaty autorstwa holenderskiego barmana Roberta Schinkela:

Energetyczny Mocktail

100 ml zmrożonej herbaty Dilmah Mint

30 ml naturalnego soku jabłkowego

10 ml świeżego soku z limonki

15 ml syropu cukrowego

12 listków świeżej mięty

5 cienkich plasterków limonki

kruszony lód

dekoracja: kilka plasterków jabłka i gałązka mięty

 

 

Romantyczny Sorbet

100 ml zmrożonej herbaty Dilmah Cherry & Almond

40 ml soku z czerwonego grejpfruta

20 ml syropu cukrowego

duża łyżka sorbetu cytrynowego

kostki lodu

dekoracja: gałązka porzeczek i kilka plasterków cytryny

Wysoką szklankę wypełnić do połowy lodem, wlać sok i syrop cukrowy, dodać sorbet, całość zalać herbatą

 

Zdjęcia: Izabela Urbaniak

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF