Wielkimi krokami zbliża się jeden z najbardziej wyczekiwanych wieczorów w roku. Mowa oczywiście o nocy sylwestrowej. Jak pokazują badania z ostatnich lat, Polacy spędzają ją najczęściej na domówkach w gronie rodziny i przyjaciół. Specjalnie dla tych, którzy planują organizację sylwestrowej domówki ekspert kulinarny marki Lubella – Piotr Ceranowicz przygotował przepis na potrawę, która z pewnością zasmakuje naszym gościom.

mg_2485_ceranowiczWyjątkowa noc

Wielu z nas od tygodni planuje sylwestrowe szaleństwo. Chcemy, aby przygotowane przez nas przyjęcie spełniło oczekiwania gości i aby wszyscy świetnie się bawili. Atmosfera  przygotowań towarzyszy nam już na kilka dni przed planowaną imprezą. Przede wszystkim zastanawiamy się, jakie dania zaserwujemy naszym gościom i czym możemy ich zaskoczyć. Ekspert kulinarny marki Lubella – Piotr Ceranowicz postanowił przyjść z pomocą wszystkim, którzy w tym roku organizują  sylwestrową domówkę. Jego pomysł na danie główne to Canelloni z czerwoną soczewicą – propozycja, która z pewnością zyska uznanie gości organizowanego przyjęcia.

Niebanalne połączenie soczewicy i Cannelloni z pewnością miło zaskoczy gości sylwestrowych oraz  zapewni  im energię do wielogodzinnej zabawy – przekonuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Co ważne, danie zaproponowane przez kucharza oprócz oczywistych walorów kulinarnych, jest także proste i szybkie w przygotowaniu, zatem nie powinno sprawić zbyt wielu problemów podczas gorączki przygotowań.

Sylwester – świetna okazja do wspólnego świętowania

Zabawa sylwestrowa jest świetną okazją do spędzenia czasu w gronie rodziny i przyjaciół.  W tym dniu wspólnie wspominamy miniony czas, a o północy składamy sobie życzenia pomyślności w nowym, nadchodzącym roku. Aby wyróżnić naszą imprezę spośród innych domówek, które odbywają się tego dnia, warto zastanowić się także nad charakterem przyjęcia . Nadal bardzo popularne są imprezy tematyczne, podczas których zarówno goście jak i gospodarze przebierają się w stroje zgodne z wcześniej ustalonym scenariuszem. Jednymi z najczęściej wybieranych tematów przewodnich tego typu imprez są lata 70’, lata 20’, PRL, a także tematyka związana z postaciami bajkowymi i komiksowymi.  Nie mniej ważnym elementem zabawy sylwestrowej jest także poczęstunek. Na domówkach najlepiej sprawdzają się proste dania, serwowane  w postaci szwedzkiego stołu.

Danie, które specjalnie na ten wieczór skomponował ekspert kulinarny marki Lubella, wydaje się idealną propozycją. Canelloni z czerwoną soczewicą świetnie podkreśli wyjątkowość sylwestrowej domówki i z pewnością miło zaskoczy gości nietypowym połączeniem smaków.

– Sylwester jest niezwykłą  imprezą. Warto, aby serwowane tego wieczoru potrawy również były wyjątkowe.. Mam nadzieję, że moja propozycja na sylwestrowe danie główne  sprawi, że  goście na długo zapamiętają Państwa przyjęcie. Z okazji zbliżającego się nowego roku, chciałbym już dzisiaj życzyć Państwu wielu kulinarnych inspiracji w nadchodzącym 2016 roku – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Cannelloni z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • lubella_cannelloni_z_czerwona_soczewicamakaron Lubella Cannelloni (1 op.)
  • czerwona soczewica (1 szk.)
  • cebula (2 szt.)
  • czosnek (5 ząbków)
  • bulion warzywny (2 szk.)
  • cynamon (¼ łyżeczki)
  • papryka czerwona (¼ łyżeczki)
  • kmin rzymski mielony (¼ łyżeczki)
  • pomidory w puszce (2 op.)
  • cukier (2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny (200g)
  • świeża mięta siekana (1 łyżka)

Przygotowanie:

Makaron delikatnie obgotowujemy.

Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy, do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

Posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku przesmażamy na patelni. Dodajemy paprykę oraz połowę kminu, następnie całość mieszamy z soczewicą. Powstałym farszem napełniamy rurki.

Resztę cebuli oraz dwa ząbki czosnku siekamy i przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy pomidory, cukier, resztę kminu rzymskiego i cynamon. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Rurki zalewamy sosem  i zapiekamy przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym  w temperaturze 180 stopni.

Z jogurtu, mięty, roztartego czosnku i szczypty soli przygotowujemy sos.

Zapieczone rurki podajemy z jogurtowym sosem.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF