Pełna lodówka to dla każdego smakosza istna skrzynia skarbów! Warto przy tym pamiętać, że sposób, w jaki przechowywane są zgromadzone w niej smakołyki w wielkim stopniu wpływa na zachowanie ich świeżości oraz właściwego smaku i zapachu.

Fot. Jan NiezbędnyOdpowiedni klimat lodówki

Najwyżej położone półki oraz te umieszczone w drzwiach to miejsca zapewniające najłagodniejsze chłodzenie. Dlatego najlepiej umieszczać tam produkty niewymagające zbyt niskich temperatur – przetwory, dżemy, keczup, musztardę oraz ciasta, napoje i jajka. Dla tych ostatnich w wielu lodówkach znajdziemy nawet specjalnie wyprofilowany pojemnik.

Im niższe półki, tym niższa temperatura, dlatego wędliny, nabiał i różne potrawy gotowe do spożycia należy ustawiać na środkowych, chłodniejszych poziomach. Najzimniejsze miejsca warto zarezerwować dla surowego mięsa i ryb, a w wysuwanych, dolnych koszach umieszczać świeże owoce i warzywa. Pamiętajmy jednak, że większość owoców egzotycznych, a także m.in.: pomidory, cukinię i paprykę lepiej przechowywać w suchym, zacienionym miejscu poza lodówką.

Chronić smak i zapach

Krążące w lodówce powietrze jest z reguły stosunkowo suche, dlatego produkty szczególnie narażone na wysychanie należy odpowiednio zabezpieczać. Popularnym sposobem jest stosowanie folii spożywczej, która zapobiega odparowaniu wilgoci oraz rozprzestrzenianiu się zapachów na inne potrawy. W ofercie marki Jan Niezbędny znajdziemy specjalną folię Long Fresh, która zapewnia dłuższe utrzymanie świeżości dzięki  wyjątkowo efektywnej mikrocyrkulacji powietrza.

image descriptionPrzy osłanianiu garnków i talerzy z bardziej wilgotnymi daniami dobrze spisze się sztywniejsza folia aluminiowa. Wyjątkowo praktycznym i uniwersalnym rozwiązaniem będą też różnego rodzaju pudełka, które sprawdzą się zwłaszcza przy przechowywaniu gotowych potraw. Silikonowe lub żaroodporne szklane pojemniki pomogą zachować świeżość, smak i zapach dań nie tylko w lodówce, ale także w zamrażarce lub podczas podgrzewania w mikrofalówce.

Układając produkty w lodówce pamiętajmy też, aby zachować między nimi choćby minimalną przestrzeń – zapewni to lepszą cyrkulację chłodnego powietrza. Warto także ustawiać je według terminu przydatności do spożycia. Dzięki temu zapobiegniemy przykrej konieczności wyrzucania jedzenia, a sięgając do naszej kulinarnej skrzyni skarbów, zawsze znajdziemy w niej świeże i aromatyczne pyszności.

www.janniezbedny.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF