Żar leje się z nieba, słupki termometrów wskazują coraz wyższe temperatury, a my czujemy się zmęczeni skwarem – gorące, polskie lato daje o sobie znać! Co robić, gdy dokuczają upały? Korzystajmy z najprostszych rozwiązań, czyli tych które mamy w zasięgu ręki.

Ale ciepło!

Latem, w szczególnie gorące dni, marzymy o chwili wytchnienia od tropikalnych temperatur.
W najcieplejszym okresie, czyli na przełomie lipca i sierpnia, nasze przegrzane organizmy domagają się ochłody,  dlatego chowamy się do cienia, doceniamy przeciągi i chętnie włączamy klimatyzację lub choćby wentylator. Podczas największych upałów lekarze zalecają pozostanie w domach oraz regularne picie wody. Jeśli zaś wychodzimy na zewnątrz, nie zapominajmy o nakryciu głowy, okularach przeciwsłonecznych i kremie z filtrem.

W letnie miesiące szukamy orzeźwienia: częściej bierzemy prysznic, z przyjemnością wskakujemy do basenu czy jeziora. Mieszkańcy miast bardzo cenią sobie popularne w ostatnim czasie kurtyny wodne, orzeźwiające przechodniów strumieniem zimnej wody.

Źródła ochłody szukamy też na poziomie diety – potrawy i napoje zmieniamy na lżejsze, bardziej orzeźwiające. Triumfy święcą chłodniki, sałatki, lody, lemoniady, koktajle, mrożone herbaty i oczywiście świeża, najlepiej zimna, woda.

BRITA_Marella_zbiórAle chłodno!

Jak przygotować napój, który doskonale ochłodzi organizm w słoneczny dzień? Wystarczy sięgnąć po świeżą wodę oraz kilka dodatków w postaci herbaty, owoców, ziół, syropów i kostek lodu.
Do przygotowywania zimnych napojów w domu doskonale sprawdzą się dzbanki BRITA, dzięki którym dostęp do świeżej, czystej wody, idealnej do przygotowania pysznego napoju, uzyskamy w kilka chwil! Modele BRITA Marella i Elemaris w wersji Cool to eleganckie i wygodne dzbanki, które bez trudu mieszczą się w drzwiach lodówki. Mają 2,4 l pojemności całkowitej oraz 1,4 l wody filtrowanej, co pozwala na przyrządzenie orzeźwiających napojów dla kilku osób. Jeżeli z kolei pijemy tylko czystą wodę, możemy ją przechowywać w dzbanku w lodówce, dzięki czemu w każdym momencie mamy świeżą i zimną wodę, którą ugasimy pragnienie. Dzbanki BRITA Marella i Elemaris nie zajmują wiele miejsca, są estetyczne i nowoczesne, a elementy takie jak dzbanek i lejek można umyć w zmywarce.

BRITA Marella to elegancki dzbanek, posiadający wygodny uchwyt, pokrywkę z uchylną klapką wlewu, półprzezroczysty lejek oraz wskaźnik Memo, przypominający o konieczności wymiany wkładu filtrującego MAXTRA. Dostępny jest w kilku wariantach kolorystycznych, obecnie także w letniej, barwnej edycji limitowanej.

BRITA_Elemaris_zbiórBRITA Elemaris posiada nowoczesny design oraz gumowane dno i uchwyt, pozwalające na wygodne nalewanie oraz odstawianie dzbanka. Ma także innowacyjny wskaźnik wymiany wkładów BRITA Meter, który mierzy  realne zużycie wkładu filtrującego poprzez pomiar trzech parametrów: twardości wody, ilości filtrowanej wody oraz czasu użytkowania wkładu.

Wymienne wkłady MAXTRA obecne w obu rodzajach dzbanków to najnowsza generacja wkładów filtrujących. Filtr zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, rdza). Wymiennik jonowy redukuje twardość wody oraz wybrane metale ciężkie, takie jak ołów i miedź. Węgiel aktywowany niweluje substancje wpływające negatywnie na zapach oraz smak wody kranowej, np. chlor, wybrane pestycydy i zanieczyszczenia organiczne. Filtracja końcowa zatrzymuje najdrobniejsze zanieczyszczenia mechaniczne.

Naturalny smak napojów

Koktajle przygotowane na bazie chłodnej, przefiltrowanej wody będą świeże i bardzo smaczne. Dodatkowo możemy obniżyć temperaturę napoju, dodając do niego kostki lodu z zamrożonej wody filtrowanej BRITA.

Marka BRITA proponuje proste przepisy na orzeźwiające napoje, które doskonale sprawdzą się w letnie dni:

  1. Herbata ananasowa na zimno

(autorką przepisu jest Joanna Bożek, blogerka herbaciana: www.joannabozek.pl)

BRITA _herbata ananasowa na zimnoSkładniki na 1 porcję

(ok. 300 ml):

  • 300 ml filtrowanej wody BRITA
  • pół szklanki pokrojonego ananasa w syropie
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty matcha
  • kilka kostek lodu z wody filtrowanej BRITA
  • 1 łyżka stołowa syropu cukrowego
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Przefiltrowaną wodę BRITA wlej do formy na lód i wsadź do zamrażarki na kilka godzin.
Do szejkera przez sitko wsyp herbatę matcha i zalej ją 100 ml przefiltrowanej wody, następnie wymieszaj herbatę z wodą tak aby nie było w niej żadnych grudek. W małym naczyniu zaparz suszoną mięte przez 3 minuty, następnie odcedź fusy od naparu. Do miksera stojącego wsyp lód, dodaj ananas w syropie, rozpuszczoną herbatę matcha, łyżeczkę naparu z mięty oraz syrop cukrowy. Wymieszaj na gładką masę, przelej do wysokiej szklanki i ozdób listkiem świeżej mięty.

  1. Mrożona herbata z mango

(autorką przepisu jest Agata Jędraszczak, blogerka kulinarna: www.kuchniaagaty.pl)

BRITA_herbata mrozona z mangoSkładniki na 4 porcje:

  • 1 mango
  • 4 saszetki czarnej herbaty
  • litr wody filtrowanej BRITA
  • 2 cytryny
  • cukier – do smaku
  • świeża mięta – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mango zmiksuj na gładkie puree. Zagotuj przefiltrowaną wcześniej wodę, zaparz w niej herbatę. Ostudź. Połącz z mango, dopraw do smaku sokiem z cytryny i opcjonalnie cukrem. Podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF