Składniki:

  • 3 l bulionu
  • 0,75l butelka zakwasu żurkowego
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietany
  • 1 duży ziemniak na osobę
  • 1 jajko na osobę
  • sól
  • pieprz CYKORIA
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek CYKORIA
  • zasmażka ze śmietany i mąki

Święta z Cykorią - wigilijny żurekPrzygotowanie:

Grzyby moczymy całą noc w wodzie. Na następny dzień kroimy je i podsmażamy na patelni razem z cebulką a następnie gotujemy razem z pozostałą po moczeniu wodą, czosnkiem oraz bulionem ok. ½ h. W tym czasie gotujemy ziemniaki a następnie kroimy je w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo.

Zupę miksujemy blenderem,  dodajemy zakwas żurkowy,  doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz zagęszczamy śmietaną i mąką. Zupę wylewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym w kostkę, ugotowanym ziemniakiem oraz przekrojonym na pół,  jajkiem na twardo.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF