Składniki:

  • ½ kg kapusty kwaszonej
  • ½ kg suchego grochu
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe CYKORIA
  • 5 ziaren ziela angielskiego CYKORIA
  • 1 łyżeczka pieprzu CYKORIA
  • sól do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • szklanka białego wina
  • odrobina cukru
  • 3-4 masła do smaku

Święta z Cykorią - wigilijne pierogi z kapustą i grzybamiPrzygotowanie.

Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na następny dzień gotujemy go przez ok. 1h, do momentu, aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. W tym samym czasie gotujemy kapustę do miękkości /ok.50 minut/. Cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z ugotowanym grochem i kapustą. Dodajemy przyprawy, cukier, wodę z kapusty, wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Dodajemy masło, najlepiej klarowane i podajemy na stół.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF