Składniki:

  • 1kg kapusty kwaszonej
  • 100 g grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • oliwa
  • sól
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki pieprzu CYKORIA
  • 1 łyżeczka majeranku CYKORIA
  • 5 ziaren ziela angielskiego CYKORIA
  • 4 liście laurowe CYKORIA
  • opakowanie rodzynek CYKORIA
  • paczka suszonych śliwek

Święta z Cykorią - wigilijny bigosPrzygotowanie:

Grzyby moczymy 1h w wodzie. W tym czasie gotujemy kapustę w garnku z dodatkiem wody. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oliwie. Dodajemy odsączone i pokrojone grzyby oraz ugotowaną kapustę, wszystkie przyprawy, rodzynki i śliwki a następnie wlewamy wino, sok z kapusty i przecedzoną na sitku wodę z moczonych grzybów. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy 3-4 łyżki modu i odstawiamy. Na następny dzień  zagotowujemy ponownie. Bigos jest najlepszy po kilku dniach stania w lodówce,  więc warto zrobić go z wyprzedzeniem.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF