Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 6-7 łyżek oliwy
  • dużą szczypta soli
  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • ½ kg kapusty kwaszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu Cykoria
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • 4 ziarna ziela angielskiego CYKORIA
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek

Święta z Cykorią - wigilijne pierogi z kapustą i grzybamiPrzygotowanie:

Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie (ok.1h). Grzyby moczymy. W tym czasie przygotowujemy ciasto: mąkę razem z oliwą i solą wkładamy do malaksera. Dolewamy tyle gorącej wody, aby powstało zwarte i nie klejące się ciasto.

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem a następnie odsączamy na sitku.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2mm. Szklanką wycinamy wzory a następnie na każdy kawałek nakładamy małą porcję masy grzybowej (ok.1 łyżeczkę). Boki zlepiamy i każdy pieróg odkładamy na talerz posypany mąką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i łyżką oliwy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.  W sytuacji, jeśli pierogi będziemy mrozić, czas gotowania skracamy do 1min.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF