Składniki:

  • 1-1,5 szklanki  mąki
  • ½ szklanki miodu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika CYKORIA
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej CYKORIA
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • paczka rodzynek CYKORIA

Święta z Cykorią - piernik wigilijnyDo dekoracji:

  • czekoladowa polewa twarda o smaku czekoladowym CYKORIA
  • maczek dekoracyjny o smaku kakaowo-waniliowym CYKORIA

Przygotowanie. Podgrzewamy miód z cukrem a następnie wszystkie składniki poza rodzynkami mieszamy w malakserze, dodając na sam koniec rodzynki. Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40-50 minut. Pieczemy w temp. 180 stopni.

Gotowe ciasto polewamy, roztopioną w wodnej kąpieli polewą Cykoria, a następnie dekorujemy maczkiem, tworząc dowolne wzory (zanim polewa zaschnie). Piernik smakuje najlepiej a następny dzień.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF