Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:

  • ½ kg kapusty kwaszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu Cykoria
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • 4 ziarna ziela angielskiego CYKORIA
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek

Święta z Cykorią - paszteciki z grzybamiPrzygotowanie:

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby moczymy w miseczce z wodą.

W tym czasie podgrzewamy mleko a następnie resztę składników ciasta mieszamy ze sobą. Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż powoi objętość.

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem a następnie odsączamy na sitku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na grubość 2mm z pomocą papieru do pieczenia, obkładając nim z każdej strony ciasto. Wycinamy dwa prostokąty prostokąty o szerokości 10cm. Na wierzch jednego prostokąta wykładamy nadzienie a następnie przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta. Boki zlepiamy a prostokąt kroimy na 3cm kawałki. Czynność powtarzamy.

Paszteciki pieczemy ok. 25 minut w temp 180 stopni. W trakcie pieczenia smarujemy je oliwą.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF