Składniki:

  • 3kg buraków
  • główka czosnku
  • 1 opakowanie włoszczyzny CYKORIA
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu CYKORIA
  • kromka razowego chleba na zakwasie

Święta z Cykorią - barszczyk wigilijnyPrzygotowanie. Buraki myjemy i kroimy ze skórką w plastry. Główki czosnku rozdzielamy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki barszczu /buraki, czosnek, włoszczyzna, pieprz/ zalewamy letnią, osoloną wodą w szklanym lub glinianym słoju. Dodajemy kromkę chleba, otwór przysłaniamy gazą. Po 10 dniach barszczyk przecedzamy i zlewamy do butelek.

Przed podaniem barszczyk tylko podgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Nie powinno się barszczu gotować, aby nie stracił witamin!

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF