Nieodłącznym elementem Świąt jest wielkie gotowanie i ucztowanie przy stole. Barszcz z uszkami i smażony karp w Wigilię oraz pyszne mięsiwa w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt – to już bożonarodzeniowy kanon. Przedstawiamy przepisy na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Gwarantujemy, że proponowane dania wprawią podniebienia wszystkich gości w stan kulinarnej rozkoszy!

 

Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

Składniki:

Herring rolls on fresh lettuce.– około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas

– ½ szklanki wody

– ½ szklanki octu 10%

– 1 średnia cebula

– 10-12 ziarenek ziela angielskiego

– 10-12 goździków

– 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach

– 1 laska cynamonu

– sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy cebulę w krążki. Do słoiczka wkładamy filety śledziowe przekładane cebulą, zalewamy marynatą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni. Podajemy na świeżej sałacie i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

Grillowany filet z kaczki z zielonym purée i sosem czosnkowo – ziołowym

Składniki:

Grillowany filet z kaczki z zielonym puree i sosem czosnkowo - ziołowym– 4 piersi kaczki ze skórą

– sól, pieprz do smaku

– sos czosnkowo – ziołowy Tarsmak

– 600 g ziemniaków

– 150 g mrożonego szpinaku purée

– 1 łyżka masła

– 3 ząbki czosnku

– sól (do osolenia ziemniaków)

Wykonanie:

Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF